Távolról irányítható otthon, vezető nélküli tömegközlekedési eszközök, önműködő autók, robotok által végzett műtétek – az eddig csak sci-fi filmekre álmodott technológiák ma már egyre inkább begyűrűznek a mindennapokba, ezzel együtt pedig a hálózatfejlesztési kérdések is egyre égetőbbek lesznek.

De hogy is állunk jelenleg? Mely területeken érzékelhető leginkább a „jövő szele”? A HTE Infokom konferencián szakemberek sora véleményezte a kérdést.

Néhány évvel ezelőtt csak merész tervnek tűnt, de ma már egyre gyakrabban találkozunk elektromos autókkal, a szakemberek szerint pedig a tömeges elterjedés is csak kis idő kérdése. Az elektromos töltőállomások hálózata egyre kiterjedtebb, ami azt jelenti, hogy 1-2 éven belül egy család második autója már bátran lehet egy elektromos fogyasztású.



Szintén karnyújtásnyira járunk attól, hogy a tömegközlekedés ma ismert formáját átvegyék a teljesen automatizált, vezető nélküli rendszerek, de a Knight Riderből ismert önműködő autó sem fikció többé.

Nemcsak a járműipar fejlődik azonban rohamosan


Az úgynevezett okos otthonok kialakítása is elkezdődött, amelynek célja a hosszú távú költségcsökkentés mellett, a fogyasztó teljes körű kényelmének biztosítása, legyen szó távolról irányítható fűtésrendszerről vagy intelligens riasztókról. Az Infokom szakemberei az okos városok gyakorlati megvalósítását is kilátásba helyezték, amely hogy csak néhány példát említsünk, a közvilágítási megoldások és hulladékgazdálkodás területén is jelentős előnyökkel járnának.

 Mindeközben teljes gőzzel zajlik a fent említettek megvalósításához elengedhetetlen 5G technológia biztosítása, ezzel pedig a hálózatba kapcsolt társadalom víziójának életre hívása. Az előzetes tervek szerint a 2020-as tokiói olimpiára már a fogyasztók számára is széles körben elérhető lesz ez a technológia. Az eddigi G-khez képest azonban ezúttal nem csak a sebesség a lényeg: a felhasználó kényelmének biztosítása, gyors, megbízható, biztonságos rendszerek kialakítása a cél, amelyek nagy távolságból is problémamentesen működnek. Ezzel pedig nemcsak az energetikai szektor, de a jővő orvoslásának megreformálása is elérhető közelségbe kerül.

Robotorvosok

A robotok által végzett műtétek ugyan még távoli tervnek tűnnek, azonban az intenzív ápolásban mérnöki szoftverekkel is dolgoznak, egyes fogászati kezelésekhez 3D nyomtatás is igénybe vehető, néhány egyetemi képzéshez pedig már Magyarországon is használják a virtuális valóságot.

Mindezek eléréséhez azonban elengedhetetlen egy országos, stabil hálózat kialakítása, amelyen az állami szervek és a szolgáltatók jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak. Az Európai Unió által előírt elvárások megvalósítása, ezen belül is az országos 30Mbit/s sebességű internet biztosítása a SZIP program keretén belül például az elvárásoknál jobban halad, így megállapíthatjuk, hogy a high-tech jövő már csak karnyújtásnyira van.

‒ Ahhoz, hogy tényleg előremutatóan, a fogyasztók és a szolgáltatók számára egyaránt hasznosan működjön és fejlődjön ez a szektor, fontos, hogy a különböző területeken dolgozó szakemberek megismerjék a másik álláspontját és egymást segítve haladjanak előre. A HTE Infokom Konferencia éppen egy ilyen, vitákra és kompromisszumkötésekre alkalmas platformot teremt. S, hogy ez mennyire fontos a szektorban dolgozók számára is, jól mutatja a közel 400 fő részvétele a konferencián – számolt be Nagy Péter, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója.
Forrás: Schiscom