Szijjártó Londonban magyarázkodott

Magyarország meg fogja védeni a Nagy-Britanniában dolgozó magyar állampolgárok jogait. Szijjártó Péter ezt szerdán jelentette ki londoni tárgyalásai során.

  Az angol fővárosban tartózkodó magyar külügyminiszter ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy London korlátozni akarja az országban élő és dolgozó külföldi uniós állampolgárok számát.

Hozzátette: támogatást kért brit miniszterkollégáitól a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekeinek és jogainak védelméhez. "Jó hír, hogy alapvető elutasítással nem találkoztam”- mondta a miniszter.

Kínos kérdések

Arra a kérdésre, hogy okolható-e Magyarország is a Brexitért, miután "épített a migrációellenes, menekültellenes populista érzelmekre", és nem akar részt venni a menekültek arányos uniós elosztásában Szijjártó Péter úgy válaszolt: nem szabad összekeverni azt, ha uniós állampolgárok Nagy-Britanniában élnek és dolgoznak, és azt, ha az EU-n kívülről óriási tömegek illegálisan belépnek az unió területére.

Szijjártó megkapta a kérdést: nem fog-e Magyarország is odajutni, mint Nagy-Britannia, hogy miután nem sikerült megváltoztatnia a működési elveket, kívül találja magát a szervezeten?

A miniszter erre azt válaszolta: a Brexit nem oka az unióbeli fejleményeknek, hanem következménye. Az EU-ban közmegegyezés van arról, hogy működési elveit, intézményeit meg kell reformálni, mert bürokratikus, és romlik a versenyképessége a világ többi részéhez képest.
Forrás: MTI