Prodi szerint lassan ciki az unió

Az Európai Uniónak a Brexitet követő tétlensége az egész világon lejáratja az Európai Uniót - hangoztatta Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság egykori elnöke hétfőn egy olaszországi tanácskozáson.

Prodi nagy vereségnek nevezte az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépését, szerinte ugyanakkor még ennél is rosszabb a Brexitet követő európai tétlenség és bizonytalanság. A Brexit ébresztő helyett a lehető leglassabb reakciót váltotta ki az EU-ból - fogalmazott a volt kormányfő, aki úgy vélte, hogy a tétlenség és biztonytalanság lejáratja az EU-t az egész világon. "A megosztottság és a populizmus erősödik, Németország halogat és nem hoz döntéseket, a németek téves politikát választottak" - jelentette ki.

A korábbi miniszterelnök a Reti della carita olasz katolikus humanitarius hálózat Bolognában tartott találkozóján szólalt fel, és legaktuálisabb politikai kérdésekről beszélt. Emlékeztetett, hogy amikor 1999 és 2004 között ő vezette az Európai Bizottságot, akkor a tagállamok száma 15-ről 25-re emelkedett,. "Ha most Lengyelország nem lenne az EU tagja, Ukrajna sorsára jutott volna" - fűzte hozzá.

Romano Prodi úgy vélekedett, hogy a Nyugat elhibázott politikája miatt a mai világ új nagyhatalmának ismét Oroszország számít, amely "a fél világnak törvényt diktál", az ukrajnai, szíriai és iraki feszültségek miatt teljesen eltávolodik Európától és Kínához közeledik. Irónikusan megjegyezte: "a Nyugatnak igazi remekművet sikerült elérni: összehoztunk két örök ellenséget, amelyek már egymással dolgoznak".

A migrációról Romano Prodi azt mondta, a migránsok érkezése nem fog alábbhagyni. Hangsúlyozta, hogy az Olaszországba érkező migráció megfékezéséhez Líbia politika stabilitása szükséges.
Forrás: MTI