Vizslaverseny

Az Országos Magyar Vadászkamara a vizsla fajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítésére Országos Vizsla Főversenyt rendez a hétvégén Soponyán - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjának területén rendezett verseny megnyitóján Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár kiemelte, a vizslák elengedhetetlen segítőtársak az eredményes vadászatban, főleg az apróvad vadászatban nélkülük sok vad menne veszendőbe. Több szakmai szervezet is kimutatta, hogy a kutyák segítségével megkerített vad komoly vagyont, százmillió forintokban mérhető értékmentést jelent - tette hozzá.

Bitay Márton emlékeztetett, a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő, tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló parlamenti határozat kilenc őshonos magyar - 5 pásztor és 4 vadász - ebfajtát sorol fel.

A nemzeti kincsek közé tartozó őshonos magyar ebfajták génmegőrzési célú fenntartása állami felügyelet alá kerül, ugyanakkor fontos rámutatni, hogy a fajtaklubok továbbra is zavartalanul folytathatják eddigi munkájukat - mondta az államtitkár.

"Az állami fenntartású génmegőrzés célja, hogy a fajtákra jellemző legjobb felépítésű, egészséges, igazi munkakutyákat, mint állami nukleusz állományokat tartsuk fenn. Ennek egyik legfontosabb értékmérője a fajtára jellemző vadgazdálkodási feladatokban a munkateljesítmény számonkérése és követése" - emelte ki Bitay Márton az FM közleménye szerint.
Forrás: MTI