Bűn és bűnhődés a Vígszínházban

Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művét mutatja be a Vígszínház Michal Docekal rendezésében és átiratában október 15-én. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható.

Dosztojevszkij 1866-ban írt világhírű regénye egy gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Michal Docekal és Iva Klestilová dramaturg a Vígszínház számára készítette el a mű új színpadi változatát. A magyar szöveg Térey János munkája.

Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója negyedik alkalommal dolgozik a Vígszínházban, 2012-es Jóembert keresünk című rendezésével számos díjat nyert a társulat - olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény Stohl Andrást idézi, aki a Docekallal való első közös munkáról beszélt. "Rég nem találkoztam olyan rendezővel, aki ilyen könnyű kézzel, nagy empátiával, remek humorral, és ebből a háromból következően rendkívül tehetségesen nyúl egy anyaghoz" - mondta a színművész. "Docekal felszabadít minket, és hagy játszani" - tette hozzá.

Elrugaszkodott

Az előadás főszerepét játszó Orosz Ákos elmondta: a próbafolyamat elején nagyon élénken élt benne a regény, mára azonban teljesen elrugaszkodott a könyvtől, a színpadi változatból és önmagából építkezik. "A karakter gondolkodásmódját próbálom előtérbe helyezni, és igyekszem visszavenni abból a nyers erőből, ami rám jellemző" - fogalmazott.

Porfirij rendőrbíró figurája a világirodalom későbbi nagy nyomozóinak archetípusa. "Én nem gondoltam volna, hogy Porfirijben ennyi humor van" - mondta Stohl András új szerepéről. "Remélem, hogy a jeleneteinken lehet majd nevetni" - mondta a színész, hozzátéve: bízik benne, hogy a végeredmény is olyan lesz, amilyen a próbafolyamat volt.

Stohl András azt mondta, hogy az általa megformált Porfirij váratlanul hat majd a közönségre. "Szerintem nem így képzelik el őt az emberek, bennem sem így élt róla a kép" - mondta, hozzáfűzve: úgy szeretne játszani, hogy soha ne lehessen tudni, mi lesz a következő lépése a figurának.

Izgalmas látvány

A különleges látványvilág Martin Chocholousek díszlettervező és Sylva Zimula Hanáková jelmeztervező munkája, a zeneszerző Michal Novinski. A dalszövegíró Vecsei Miklós, a rendező munkatársa Szabó G. László.

Az előadásban Börcsök Enikő, Hajduk Károly, Hegyi Barbara, Bach Kata, Bata Éva, Lengyel Tamás, Wunderlich József, Telekes Péter és Vecsei Miklós játszik. A Vígszínház az előadással a 100 éve született orosz rendezőre, Jurij Petrovics Ljubimovra emlékezik.
Forrás: MTI