Szerbia szerepe

Michael Davenport, az EU belgrádi küldöttségvezetője a közleményében megállapította, hogy Szerbia jelentős szerepet tölt be a migránsválság felelősségteljes és humánus kezelésében

.

A Szerbiának adott pénzügyi segítségből az EU 10,7 millió eurót a befogadóközpontok felépítésére, felújítására és felszerelésére, további mintegy 2,5 milliót az építmények fenntartására, több mint 9,4 milliót az ott dolgozók, többek között a koordinátorok és a tolmácsok béreire, 7,5 milliót határvédelemre, 3,8 milliót élelmiszerre, 1,2 millió eurót pedig egészségügyi ellátásra szánt.
Mindezek mellett - olvasható a közleményben - 2001 óta Szerbia több mint 80 millió eurót kapott a határvédelem megerősítésére, elsősorban a határátkelők korszerűsítésére.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerdán adott hangot álláspontjának, miszerint Szerbiának több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a migránsválságot. "Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások" - fogalmazott a tárcavezető.

Kijelentését a politikus pénteken is megismételte, hozzátéve, hogy Szerbiának közvetlen költségvetési támogatásra van szüksége az Európai Uniótól. Közlése szerint a nyugat-balkáni ország eddig mindössze 22 millió eurót kapott Brüsszeltől, ami nem elegendő, példaként pedig Görögországot hozta fel, mert - mint mondta - Athén már több mint 500 millió eurót kapott a migránsok elszállásolására és ellátására.
 
Forrás: MTI