Kiskocsmák a Múzeumok Éjjelén

Szolnoki utazókiállítás, az egykori kiskocsmák helyszíneit bemutató múltidéző túra Óbudán és szennai szüreti bál is szerepel a héten kezdődött Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai között - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

 

Kajári Gabriella, a szentendrei Szabadtári Néprajzi Múzeum koordinátor referense emlékeztetett: a Múzeumok Őszi Fesztiválja idén november 13-ig tart, ez idő alatt 82 településen több mint 150 múzeumban 10 tematikába rendezve közel 1700 program várja a közönséget.

Október elsején, szombaton az Óbudai Múzeum az eltűnt helyi kiskocsmák nyomába kalauzoló múltidéző városnéző túrát szervez Isten veletek, ti boldog Vendelinek címmel, míg a szennai skanzenben október 9-én a helyi közösségekkel karöltve rendeznek egész napos, hagyományos népi mesterségeket is bemutató szüreti búcsút - emelte ki a programok közül.

Kajári Gabriella hangsúlyozta azt is: az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva sok intézmény szervez megemlékezéseket, témanapokat, a szentendrei skanzenben például az 50-es évek falusi életmódját elevenítik fel.

Pató Mária, a szolnoki Damjanich Múzeum munkatársa arról beszélt: a fesztiválhoz kapcsolódva az első világháborús hátország életét bemutató utazókiállítással járják a szolnoki iskolákat, az interaktív tárlat egyebek mellett Zádor István grafikáit, festményeit és harctéri fotóit tartalmazza.
Forrás: MTI