Mága jótékonykodik

Mága Zoltán hegedűművész a Hangok és Harangok jótékonysági koncertsorozata részeként szeptember 28-án az eszéki Szent Péter és Pál apostol Katedrálisban ad hangversenyt, hogy hozzájáruljon a horvátországi magyar város gyermekkórházának felújításához.

 

    Az eszéki kórház gyermekrészlegének tetőszerkezete az idén nyáron történt viharokban sérült meg, a hegedűművész koncertje teljes bevételét ennek felújítására ajánlja fel. A jótékonysági esemény fővédnökségét Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök vállalta el, a koncert Magyarország Eszéki Főkonzulátusának felkérésére valósul meg.

    Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő jótékonysági koncertsorozata révén eddig mintegy 30 millió forint értékű adománnyal segítette a hátrányos helyzetű iskolás gyermekeket - közölte a művész kommunikációs ügynöksége az MTI-vel.

    Mint írják, Mága Zoltán rendkívül fontosnak tartja, hogy a határainkon túl élő magyaroknak és bajba került közösségeknek is segítséget nyújtson. Véleménye szerint csak közigazgatási határok választanak el minket, lelkünkben és hazafiasságunkban egyek, egy nemzetből valók vagyunk. Ezért nyújt gyakorta segítséget jótékonysági koncertjeivel Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban, és mindig örömmel lép fel határainkon túli magyar városokban, hogy elvigye az anyaország üdvözletét a magyar zenei kultúrán keresztül.

    A Prima Primissima díjas hegedűművész a Szent István-bazilikából 2016. augusztus 21-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldásával és védnökségével indította útjára a klasszikus zenei fesztiválsorozatot. A művész templomi koncertsorozatával már Debrecen és a budapesti Szent István-bazilika mellett eljutott például Szombathelyre, Vácra, Nyíregyházára, Sopronba, Nagykanizsára, a felvidéki Beregszászra.

    A sorozat szombaton Győrbe érkezik, ahol beszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A győri Székesegyházban rendezendő koncert teljes bevételét Mága Zoltán a győri bazilika oltárának felújítására ajánlja fel.

A templomi hangverseny főbb állomásai között szerepel még a szegedi Dóm (szeptember 24.), a mádi Rabbiház (szeptember 18.), Miskolc (szeptember 21.). Székesfehérvár (szeptember 25.)., Szolnok (szeptember 27.) és Pécs (szeptember 30.). A Hangok és Harangok fesztiválsorozat záró koncertjét Erdélyben, Nagyváradon, Tőkés László református püspök jelenlétében rendezik október 1-jén.

    A teljes fesztiválsorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökségét pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vállalta.

Forrás: MTI