Így javítják szemüket sportolóink

Sportolóink fizikai egészségéhez a szem állapota is hozzátartozik, de vajon hogyan korrigálják a látáshibáikat olimpikonjaink? A legtöbb sportág esetében nemcsak a szemüveg, a kontaktlencse is kiesik a választási lehetőségek közül, ezért döntenek sokan a lézeres látásjavítás mellett.


Világbajnok és olimpiai bronzérmes, idén Rióban 12. helyen végző öttusázónk, Marosi Ádám számára rendkívül fontos az éles látás. Az öt különböző sportágat magába foglaló öttusa miatt komplex megoldásra volt szüksége. Mivel úszás közben nem viselhet sem szemüveget, sem kontaktlencsét a fertőzésveszély miatt, használhatna mondjuk dioptriás úszószemüveget, de ez az öt problémából csak egyet oldana meg.

Borzasztó hátrány például az is, ha a lövészetnél akár csak kicsit is elhomályosodik a kép, vagy ha hosszabb ideig kell fókuszálni a céltáblára. A lézeres látásjavításnak köszönhetően nemcsak  a szemüveggel elérhető látásélesség, hanem annál  jobb, akár 100% feletti éleslátás is megvalósítható. Ez pedig természetesen az olimpián sem minősül csalásnak, hisz nem egy szupertávcső biztosítja a tökéletes látást, hanem a szaruhártya optimálissá formálása.

Elég a szemüvegből

 „Hosszú ideje voltam már szemüveges, amikor az egyik csapattársam feltette a nagy kérdést. ’Ádám, nem zavar téged, hogy egy lencsén keresztül nézed a világot?’ És persze zavart. A szemüveg mindig bepárásodott, leejtettem, és egyébként is nagy macera volt. Korábban el sem tudtam képzelni, hogy létezhetek szemüveg nélkül, de végül úgy döntöttem, megműttetem a szemem. Mióta szemüveg nélkül is élesen látok, úgy érzem, kitágult a világ, és ez fantasztikus érzés.” – mesélte Marosi Ádám.

Mike Róbert világ- és Európa-bajnok, olimpiai 4. helyezett kenusunknak is gondot okozott rossz látása. A vizes sportok kiválóságainak nemcsak versenytársaikkal, a kedvezőtlen látási viszonyokkal is meg kell küzdeni, amit tovább nehezít egy plusz lencse a szem előtt. Mike Róbert 10 évig hordott kontaktlencsét, mielőtt elhatározta, hogy véglegesen helyrehozatja a látását.



 „A kontaktlencse már az edzéseken is rendkívül zavart. A szembeszéltől nagyon kiszáradt a szemem, ami egy versenyen különösen hátrányos lehet. Megesett például, hogy verseny közben az első száz méteren nagyjából semmit nem láttam. Végül rászántam magam a szemműtétre. Utánaolvastam a lehetőségeknek, és mivel rengeteg fórumon ajánlották a Focus Medicalt, őket választottam. Nagyon boldog voltam, hogy végre eldobhattam a kontaktlencsémet. A műtét utáni első nap olyan volt, mintha addig folyamatosan egy ősrégi tv-t néztem volna, amit aznap a legmodernebbre cseréltem.” – magyarázta Mike Róbert.

Kiváló sportolóink éles látása minden bizonnyal hozzájárult az idei olimpiai teljesítményükhöz. Mindketten úgy gondolják, hogy aki szeretné tisztábban, élesebben és teljesen új köntösben látni a világot, az ne féljen a lézeres látásjavítástól.

 „Nagy örömünkre szolgál, hogy egy kicsit mi is hozzájárulhatunk olyan neves sportolók sikereihez, mint Marosi Ádám és Mike Róbert. Persze a Focus Medicalnál nem csak élsportolókat látunk szívesen. Úgy gondoljuk, mindenkinek jár az, hogy tisztán és élesen lássa a célt, legyen az a győzelmet jelentő szalag, a gyermeke diplomaosztója vagy unokája első lépései.” – tette hozzá Ferincz István, a margitszigeti Focus Medical ügyvezetője.
Forrás: Word Factory