Módosítsák a vadászati törvényt!

Sajtóhírek szerint egy vadász lőtte le egy francia kerékpáros turista kutyáját Szalkszentmártonnál. A Párbeszéd szerint a hasonló ügyek nagy száma indokolttá tenné a vadászati törvény módosítását: az elővigyázatosság és a védelem nem csak a vadállománynak, hanem a társállatoknak is jár - írja a PM közleményében.

A Párbeszéd közleménye:

"Egy Magyarországon kerékpártúrázó francia pár siratja a kutyáját a közösségi médiában: elmondásuk szerint az állatot egy vadász lőtte agyon Szalkszentmártonnál a kerékpárút közvetlen közelében, majd a kutya tetemével távozott a helyszínről. Az állatbarátok körében mindig megrendülést és felháborodást kiváltó, rendszerint vitatott megítélésű hasonló esetek megelőzéséért a párt szerint sürgősen módosítani kellene a vadászati törvényt, a jelenlegi szabályozás ugyanis nem tartalmaz megfelelő garanciákat annak érdekében, hogy valóban csak a gazdátlan, a vadállományban kárt okozó ebeket pusztíthassák el a vadászok.

Javaslatunk szerint a vadásznak, ha vadászterületen kutyát lát, először mindenképpen meg kell kísérelnie az állat gazdájának föllelését. Emellett lehetőség szerint fotóval kell igazolni, hogy a kutya gazda nélkül tartózkodott a területen, és valóban a vadat zavaró tevékenységet folytatott. Ha a lelövés elkerülhetetlen, előzőleg telefonon értesíteni kell a helyileg illetékes állatvédelmi hatóságot, hogy feljegyzés készüljön az eset körülményeiről, az érintett állat külső jegyeiről. Az elejtett állat tetemét pedig át kell adni a hatósági állatorvosnak.

A most hatályos törvény is előírja, hogy lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a lelőni szándékozott állatot kétséget kizárólag felismerte, és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A gyakorlatban sajnos sok esetben mégsem ezt tapasztaljuk. A körültekintés és az oltalom nem csak a vadászható vadaknak jár, hanem azoknak a társállatoknak is, amelyek balszerencséjükre a vadászok puskái elé kerülnek."


Forrás: MTI