Egy migráns rózsás kakadú érkezett

Egy csempésztől elkobzott rózsás kakadu (Eolophus roseicapilla) került a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába, a madár rendkívül barátságos, emberhez szokott, ez megkönnyíti gondozását - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

 

    A nevét rózsaszín tollazatáról kapó papagájt egy Magyarországra utazó szerb állampolgárnál találták egy papírdobozban a pénzügyőrök a tompai határátkelőnél. Tulajdonosa nem rendelkezett a veszélyeztetett fajhoz tartozó példány szállításához szükséges engedélyekkel.

    A hatóságok ilyenkor elkobozzák az állatot, amely közgyűjteménybe, rendszerint állatkertbe kerül, ahol az eljárások befejezéséig, illetve az ítélethirdetésig gondozzák. Ha az elkobzás jogszerű volt, akkor a nemzetközi védelem álló faj példánya továbbra is állatkertben marad, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy vissza lehet juttatni természetes élőhelyükre.

    A rózsás kakaduk eredetileg Ausztráliában élnek, szinte a kontinens egészén, valamint Tasmániában is megtalálhatók. A nagy csapatokban élő, 35 centiméteres hosszúságú madarat a helyiek mezőgazdasági kártevőnek tartják és olykor nagy tömegben irtják, amely rendszeresen váltja ki az állatvédő szervezetek tiltakozását. A magokat, rügyeket és különféle rovarokat fogyasztó papagájfaj csapatai táplálkozás közben őrszemeket állítanak.

Forrás: MTI