Ezeket az állami intézményeket szüntetik meg

A központi hivatalok és a minisztériumi háttérintézmények átalakítása rengeteg intézményt érint, amelyek többsége szeptember 1-től vagy január 1-től jogutódlással szűnik meg – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A Design Terminal az egyetlen, amely jogutód nélkül szűnik meg szeptember 1-ig, azonban a kormány előzetes döntése szerint költségvetési szervként szűnik csak meg, de új keretek között, részben piaci alapon működő intézményként, az EMMI-vel szoros együttműködésben folytathatja munkáját az üzleti és kulturális tehetséggondozás területén, ahogy a következő intézmények feladatait is minisztériumok vagy más szervezetek veszik át:

    A Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, a Türr István Képző és Kutató Intézet, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az Emmihez kerül.
   
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet feladatait a  Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. látja majd el.
   
A Nemzeti Művelődési Intézet munkáját a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítvány veszi át.
   
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság névváltoztatással Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalként működik majd, és átveszi az OEP pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatait.
   
Az OEP többi része az Emmi része lesz.
   
Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, az  Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ az Állami Egészségügyi Ellátó Központba olvad be.
   
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is megszűnik, a feladatainak a nagy részét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. látja majd el.
   
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal központi szerve a budapesti kormányhivatalhoz, a fővároson kívüli szervezeti egységei pedig a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek.
   
A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe olvad be.
   
Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ feladatait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ veszi át, kivéve az orvostechnikai eszközökkel, gyógyászati célú kábítószerek engedélyezésével kapcsolatos feladatokat, amelyek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez kerülnek.
   
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szintén az Emmi része lesz.
   
A Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal munkáját a Magyar Államkincstár veszi át.
   
A Herman Ottó Intézet feladatai a Környezetvédelmi Termék Nonprofit Kft.-hez kerülnek.
   
Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) a Pest Megyei Kormányhivatalba olvad be, de az OKTF szervezetében működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság a Földművelésügyi Minisztérium része lesz.
   
A Földmérési és Távérzékelési Intézet munkája is a budapesti kormányhivatalhoz kerül.
   
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági feladataiban a fővárosi és megyei kormányhivatalok járnak majd el.
   
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) funkcióit több intézmény látja majd el, a kifizető ügynökségi tevékenység a  Magyar Államkincstárhoz kerül.
   
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szerve a  Földművelésügyi Minisztérium része lesz, a területi szervei megszűnnek a Földet a gazdáknak! program lezárása után.
   
A Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a Belügyminisztériumba olvad be.
   
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nyilvántartások üzemeltetésével és szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatait a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. veszi át.
   
A Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központ az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv része lesz.
   
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal állampolgársági és névváltoztatási feladataiban a fővárosi és megyei kormányhivatalok járnak majd el.
   
A Honvédelmi Minisztériummal egyesül a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal.
   
A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal a tárca védelemgazdasági hivatalához kerül.
   
Az Igazságügyi Minisztériumhoz kerül az Igazságügyi Hivatal munkája.
   
Az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek összeolvad a Belügyminisztérium irányítása alatt álló Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézettel.
   
A Külgazdasági és Külügyminisztériumba olvad a Balassi Intézet, a hozzá kapcsolódó Márton Áron kollégiumi hálózat pedig az Emmi fenntartásába kerül.
   
A Külügyi és Külgazdasági Intézet feladatait a Demokrácia Központ Közalapítvány veszi át.
   
A Miniszterelnökséghez kerül a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. Utóbbi ingatlanainak üzemeltetési és beruházási feladatai a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. látja majd el, míg az Építészeti Múzeum fenntartói feladatai a Magyar Művészeti Akadémiához kerülnek.
   
A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal a budapesti kormányhivatalba olvad be, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal hatósági feladatait pedig a fővárosi és megyei kormányhivatalok veszik át.
   
A Közlekedésbiztonsági Szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba kerül, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet pedig a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséghez.
   
A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szintén az NFM-be olvad be.
   
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal katonai légügyi hatósági feladat- és hatásköreit és a Közlekedésbiztonsági Szervezet állami célú légiközlekedésben bekövetkezett légiközlekedési események szakmai vizsgálatával összefüggő feladat- és hatásköreit a Honvédelmi Minisztérium veszi át.

Forrás: MTI