Minden rendben a barlangászokkal

Épségben megtaláltak szerdán hét spanyol barlangászt, akik előző este 300 méter mélyen beszorultak egy barlangba a Pireneusok lábánál, Délnyugat-Franciaországban - közölték a helyi hatóságok.

    Az elsősegélycsapatnak szerda reggel sikerült megközelítenie a helyszínt. A barlangászok még mindig 300 méterre a föld alatt vannak, de mindannyian életben vannak, és nagyon kimerültek - mondta el Frédéric Rose, Haute-Garonne megye prefektusának kabinetfőnöke. "Biztonságos övezetbe helyezzük el őket, ahonnan aztán fel tudjuk őket hozni a felszínre" - tette hozzá.

    A 30 és 50 év közötti barlangászokat meglepte a megemelkedett vízszint a Mile nevű barlangban. A Pireneusokban az utóbbi napokban hó és eső is esett.

    A föld alatti expedícióra eredetileg egy 15 fős csoport indult, amelyből nyolc barlangásznak sikerült a felszínre jutnia. Ők értesítették hajnalban a csendőrséget hét beszorult társuk kimentése érdekében, miután hiába vártak rájuk a megbeszéltek szerint a barlang bejáratánál.

    A keresést a tűzoltók végezték a csendőrség különleges hegyi és földalatti mentőalakulatának segítségével.

    A barlangászok által kifejezetten kedvelt Mile barlang Toulouse városától mintegy száz kilométerre délnyugatra, Herran településnél található.

Forrás: MTI