Csak megszavazták a plakátszigorítást

A Fővárosi Önkormányzat szerdán környezetvédelmi okokra hivatkozva arról döntött, hogy a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztené a választási plakátelhelyezési tilalmat a februárban kezdődő kampányban.

A főjegyzői iroda erről szóló előterjesztését 18 kormánypárti képviselő támogatta, míg a jelen lévő 15 ellenzéki képviselő elutasította. A szavazást megelőző vitában az MSZP és a PM politikusai is kifogásolták a plakátok kihelyezésének korlátozását, mivel az szerintük az ellenzék választási esélyeit akarja rontani. Tarlós István főpolgármester a kritikákra válaszolva egyebek mellett azt mondta, rendteremtési céllal szigorítják a plakátozás szabályait, a változtatás mögött semmilyen pártpolitikai érdek nem áll. Megjegyezte továbbá, nem gondolja, hogy a plakátok száma szoros összefüggésben állna a választások kimenetelével.

A főjegyzői iroda előterjesztésében azt írták, a tavaly hatályba lépett, a választási eljárásról szóló törvény - a korábbi jogszabályhoz hasonlóan - felhatalmazást ad arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból rendeletben tiltsa meg a plakátok kihelyezését. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával döntött arról is, hogy nem ad hozzájárulást a tulajdonában álló középületeken történő választási plakátelhelyezésre, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is hasonló döntésre kérte.

A korábbi szabályozást kiegészítve a budapesti plakátkihelyezési tilalom az idei kampányban kiterjed valamennyi aluljáróra, Duna-hídra, valamint közterületi szoborra, emlékműre és a teljes élő növényzetre. A fővárosi képviselők döntöttek arról is, hogy a főpolgármester a választások után akár az érintett jelöltek, illetve jelölő szervezetek költségére is eltávolíttathatja a törvényi határidő letelte után az utcákon maradó plakátokat.

Az előterjesztés vitájában a szocialista Szaniszló Sándor és Hanzély Ákos, a PM politikusa is azt mondta, hogy a BKV felszíni hirdetési felületeit kezelő társaság nem hajlandó ellenzéki hirdetéseket közzétenni a fővárosi tömegközlekedési járműveken. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója erre válaszolva hangsúlyozta, az érintett hirdetési felületeket 1999 óta a Peron Kft. kezeli, az erről szóló szerződés pedig nem teszi lehetővé, hogy a társaság politikai alapon szűrje a hirdetőket.
Forrás: MTI