Koszovóban megint feszült a helyzet

Albánok akadályozták meg hétfőn a nyugat-koszovói Djakovicán, hogy az ortodox karácsonyra hazatérő kitelepült szerbek meglátogassák az egyik helyi templomot - számolt be az incidensről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

A jelentés szerint a templomhoz érkező szerbek autóbuszait kövekkel dobálta meg néhány száz helyi albán. A rendőrség a tüntetők miatt arra szólította fel a szerbeket, hogy forduljanak vissza. A koszovói albánok egykori gerillahadseregük, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevének skandálásával, illetve a "Koszovó a miénk" és a "Menjetek innen" felkiáltásokkal fogadták a szerbeket, akik az 1999-es koszovói szerb-albán összecsapások óta most először akarták a djakovicai templomban ünnepelni a karácsonyt. A szerbek így végül a Visoki Decaniban és Pecben található templomban ünnepeltek.

A tervek szerint Aleksandar Vulin, Szerbia Koszovóért felelős tárca nélküli minisztere is a településen töltötte volna az ünnepeket, a koszovói rendőrség azonban ezt nem engedélyezte, így ő a gracanicai kolostorban ünnepel.

Djakovicán a szerb-albán fegyveres konfliktus előtt mintegy 12 ezer szerb élt, mára csupán néhány család maradt.

Koszovó és Szerbia viszonya 2008 óta rendezetlen. Pristina akkor egyoldalúan vált el Belgrádtól, Szerbia viszont azóta sem hajlandó elismerni függetlenségét. Az európai integráció érdekében azonban megkezdődött a kapcsolat normalizálása, aminek folyományaként az Európai Unió január 21-én megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával. Ennek ellenére Belgrád és Pristina kapcsolata továbbra is feszült.

A szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra, Szerbia egykori déli - túlnyomó többségében albánok lakta - tartományára.

Forrás: MTI