Putyin jófejkedik

Vlagyimir Putyin közölte, hogy hamarosan megkegyelmez Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz olajmágnásnak.

Az orosz elnök csütörtöki évértékelő nemzetközi sajtóértekezlete után nyilatkozott erről, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták, így csak azokhoz az újságírókhoz jutott el azonnal a hír, akik a közelébe férkőzhettek a maratoni, több mint négyórás sajtókonferencia végén.

Putyin azt mondta, hogy maga Hodorkovszkij kért kegyelmet, és ő teljesíti azt. "Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni (a kegyelemről). Hamarosan alá lesz írva a megfelelő utasítás" - mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozik és azt írta, hogy az édesanyja beteg.

Hodorkovszkij ügyvédje ezzel szemben úgy nyilatkozott, nem tud arról, hogy ügyfele kegyelmet kért volna.

A Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfelének tartott olajmágnás korábban is szabadulhatott volna börtönéből, ha benyújtotta volna a kegyelmi kérvényt, de Hodorkovszkij erre nem volt hajlandó.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, 2 évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el 8 év börtönre. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, lopás és pénzmosás vádjában, és 14 év szabadságvesztésre ítélték, de ezt később 2 évvel csökkentették. Az egykori olajmágnás 2014 augusztusában hagyhatná el börtönét.

Putyin csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében. Hozzátette, az ügyészség nem az egyetlen hatóság, amely ebben az ügyben dönthet, ott van még a Szövetségi Nyomozó Bizottság és a bíróság is.

Két hete Alekszandr Zvjagincev, az orosz főállamügyész helyettese az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Hodorkovszkij és mások ellen több bűncselekmény ügyében nyomozás folyik, és jó esély van arra, hogy az bírósági eljárással végződjön. Az újabb eljárás az orosz üzletember ellen ismét az általa irányított egykori olajkonszernnel, a Yukosszal kapcsolatos pénzmosási ügyek miatt indulna meg.

Oroszország egykor leggazdagabb embere korábban úgy nyilatkozott, Putyin mindent megtesz azért, hogy őt huzamosan börtönben tartva kiiktassa a politikai életből.

Mihail Prohorov milliárdos orosz üzletember, a Polgári Platform nevű párt elnöke azt mondta a Hodorkovszkijnak adandó kegyelem hírét hallva, hogy annak már két éve meg kellett volna történnie, és ez a nap híre.
Forrás: MTI