Jön a Budavári Borfesztivál!

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el.

Valami titkuk biztosan van. A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. Fűszerük az őszinte szeretet és a szenvedély, ami mindenki lényét átjárja, aki megkóstolja e földön túli nedűket. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

Hangoló – „Csillagfényt nem ígérünk és a Holdat sem hozzuk le, de a tökéletes pillanatot segítünk átélni. Ízletes borokhoz társítunk felejthetetlen muzsikát és igyekszünk megállítani az időt, ha csak egy estére is.” Egyszeri és megismételhetetlen zenei és gasztronómiai kalandot ígér a Borfesztivál nyitó koncertje, szeptember 6-án, a MOM Kulturális Központban. El lehet-e magyarázni a bor ízét? Lehet-e szavakba önteni mindazt, ami egy igazán különleges bor kóstolása után átjárja a testet? Különleges sommelierként a Cimbaliband zenekar és vendégei a zene nyelvére fordítják a magyar bort. Bátran felhasználják a Kárpát-medence színes folklór dallamvilágát, fűszerezve különböző zenei műfajokkal, látványos vizuális elemekkel, tánccal. Mesélnek a dallamok nyelvén a magyar borokról, ízekről, hangulatokról, szerelemről, fájdalomról: az életről. Az est végén egy igazi borkóstolón kóstolhatunk a műsorban szereplő borokból, és igazolhatjuk, mennyire hiteles sommelier a muzsika!

Bor és Nő. Gondolkodtak már azon, hogy hány borvidékünkön foglalkoznak nők borkészítéssel? Ismernek, fel tudnának sorolni hölgy borászokat? Az idei Borfesztiválon a Pannónia Női Borrend színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára, valamint hírességek is tiszteletüket teszik az eseményen egy-egy interjú erejéig. Többek között Miklósa Erika, Prima Primissima-díjas operaénekesünk, valamint a Kossuth-díjas ÁKOS. Továbbá női borászok mutatkoznak be boraikkal az Oroszlános udvarban. Hölgy látogatóknak kedveskedve, a Borfesztivál mind az öt napján, az első 2000 hölgy egy kényeztető ajándékot kap a Helia-D jóvoltából!

Portugália a díszvendég


Portugália, ami egyszerűen szép. Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak. Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, a szőlőtermesztés és a borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. A Borfesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Ismét megrendezésre kerül a Boregyetem. Szeptember 9-én izgalmas előadások várják a résztvevőket. Kiss Csaba, a Helia-D Kft. termékfejlesztője és Szokolai Ákos, a Budaházy Szőlőbirtok borásza tolmácsolásában kiderül, hogy a Tokaji Aszú és a hazai szépségipar milyen módon kötődik egymáshoz, hogyan lett a bor egy szépségipari termék alapköve, milyen hatást gyakorol az esszencia bőrünkre? Minden borkedvelő hölgy egy Helia-D ajándékkal gazdagodik!
Szeptember 10-én, kedden a vendégország, Portugália is bemutatkozik: a látogatóknak lehetősége nyílik a több évezredes hagyományokra visszatekintő portugál szőlőtermesztés és borkészítés megismerésére. Az előadást a nemzetközi borvilág egyik megbecsült szakértője, Romsics László tartja. Az előadás portugál borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.

A Boregyetem különlegességeként említhető, hogy már évek óta lehetőséget biztosít a fogyatékkal élőknek egy külön előadás látogatására, melyet Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense tart. Tavaly a siketek és nagyothallók, az azt megelőző évben a vakok és gyengénlátók tapasztalhatták meg többek között azt, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a kerekesszékeseknek igyekszik a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni.

Idén mind az öt nap a kultúráról szól: világzene, népzene és jazz minden mennyiségben. Első nap színpadra lép a Magna Cum Laude. Csütörtökön a Köztársaság Bandája, Nikola Parov és Zenekara és egy már megszokott, felejthetetlen hangulatú Ghymes koncert szórakoztatja a borozgatókat. Pénteken izgalmas napnak nézhetünk elébe: Tárkány Művek, Holdviola és a Vujicsics Együttes dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Vendégként színpadra lép Tolcsvay László és a Söndörgő Együttes.

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi ínyencség szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen megrendezett Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Vasvári Soul Six, a Hot Jazz Band és Bolba Éva, Temesi Berci és együttese, a Budapest Jazz Orchestera és Szakcsi Lakatos Béla. Az estét Joana Amendoeira, különleges tehetségű portugál fado énekesnő teszi felejthetetlenné.

Vasárnap lesz a Magyar Folklór Napja, amikor több színvonalas népzenei műsort tekinthet meg a közönség. Ekkor tartja a Nemzeti Táncszínház nyílt napját, ahol egy előadás keretében az 1900-as évek vidéki társadalmának színes, változatos szokásait, ünnepeit, hiedelmeit viszi színpadra. Az előadást délután Táncház követi. A nap fénypontja a Szüreti felvonulás. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és bandája indítja, a mozgalmas napot a Csík Zenekar zárja.

Kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat! A vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának! Vásári és szüreti étlappal várja a látogatókat az Országkonyha az Oroszlános udvarban, pomposok, piták, házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a fesztiválozók! A Csülök Csárda, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket. A Gravitációs Gourmet Ponton, a Vagoemt Kft. standján szarvasgombából készült ételkülönlegességek fogyasztására nyílik lehetőség. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok és sonkák, stifolderek, szalonnák.

A SZEGA Foods jóvoltából idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye”, ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon! Ízletes kürtőskalácsot majszolva, az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják közkedvelt kávé partnerünk új márkáját: a kapszulás rendszerű Ricci Caffé-t.

A Jótékonysági Borárverés idén 15. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a jövőre 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat az éhezés ellen vívott harcra fordítja és igyekszik a nehéz sorban élő gyermekek étkezéseit teljesebbé tenni. A Szeretetszolgálat a Borfesztiválra borász támogatóinak társaságában érkezik. Saját standjukon kvízjátékra invitálják a látogatókat, kiállításra kerülnek saját pezsgőik és boraik, melyek a kérdésekre helyesen válaszolók között találnak gazdára. Emellett a résztvevőknek alkalma adódik a Lovagias Borászok nedűinek megízlelésére. Korhű díszletek közt játékos, lovagi fényképek is készülnek a vállalkozó szellemű látogatókról. A Szeretetszolgálat önkéntesei mentőautóikkal idén is vigyáznak a fesztiválozókra.


Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást:

A kisgyermekes családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 11-17 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel, vagy nélkülük a Nemzeti Galéria B épületének bejárata előtt, az árkádok alatt. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

Idén színes és változatos programokkal várja a Budavári Borfesztivál és a Nemzeti Táncszínház a néptánc iránt érdeklődő közönséget. Egyedülálló lehetőségként kombinált jegy megvásárlására nyílik lehetőség. Látogassa meg egy közös kedvezményes belépővel (ára 3400.-) a Nemzeti Táncszínház nyílt napját és a Borfesztivált szeptember 14-én, szombaton.

A Magyar Nemzeti Galériával karöltve idén kedvezményes kombinált jegy vásárolható. A belépőjegy érvényes mind a Galéria állandó kiállításaira, mind a Borfesztivál ideje alatt zajló időszaki kiállításokra: a "Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai" kiállításra, illetve szeptember 12-től a Chagall kiállításra. 7400.- forint helyett 5000.- forintért hozzájuthat egy egész napos , felejthetetlen kulturális élményhez. A kombinált belépőjegy a helyszínen váltható.

Az idei évben is ingyenes lesz az internet a Borfesztiválon az ACE Telecom közreműködésével, megkönnyítve így az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartást illetve lehetővé téve a Borfesztiválos élmények azonnali megosztását. Lehetőség adódik az okostelefonok célszerű használatára is. A Borfesztivál applikációja tartalmazza a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat és még sok fontos közérdekű információt.