A világ legnagyobb expediciója a Dunán

A most zajló Nemzetközi Duna Expedíció (JDS3) a világon a legnagyobb folyami kutató expedíció 2013-ban, az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évében - mondta Ivan Zavadsky, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára kedden a magyar fővárosban sajtótájékoztatón.

Az expedíció hétfőn érkezett Budapestre. A főtitkár közölte: augusztus 13. és szeptember 26. között a JDS3 hajói 6 hét alatt összesen mintegy 2400 kilométert tesznek meg 10 országon keresztül folyásirányban lefelé haladva, egészen a Duna-deltáig. A JDS3 munkáját a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság koordinálja. A tudósokból álló nemzetközi kutató csapat például mintavételezést végez, fedélzeti elemzést és feldolgozást készít az összegyűjtött minták felhasználásával.

Medgyesy Balázs kormánybiztos arról beszélt, hogy a mostani expedíció - amelyet 2001-ben és 2007-ben is megelőzött egy-egy hasonló - kiemelt projektje az unió Duna Régió Stratégiájának. A kutatási eredmények pedig különösen fontosak a térség államainak - így Magyarországnak is - egyebek mellett a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek fejlesztésében, valamint az aszály elleni védekezésben.
Forrás: MTI