Választanak Boszniában

Megkezdődtek vasárnap a helyhatósági választások Boszniában; az új választási szabályok miatt megtörténhet, hogy szerb polgármestere lesz Srebrenicának, ahol 17 évvel ezelőtt a II. világháború óta legsúlyosabb európai tömegmészárlást hajtották végre boszniai szerb katonák.

Több mint 3,1 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát a mintegy 5100 szavazóhelyiségben a helyi önkormányzatok képviselőire és a polgármesterekre. Egyedül az etnikai vonalak mentén megosztott Mostarban nem választanak polgármestert, mert az ottani muzulmán és horvát pártoknak nem sikerült dűlőre jutniuk az új választási szabályokban.

Minden figyelem Srebrenicára irányul, ahol az új választási szabályok miatt megtörténhet, hogy szerb lesz a polgármester.

A polgárháború előtt 37 ezren laktak a városban, 80 százalékuk bosnyák, 20 százalékuk szerb volt. A nyolcezer bosnyák áldozatot követelő 1995-ös népirtásra és az azt követő kivándorlási hullámra tekintettel eddig azok a bosnyákok is választójoggal bírtak, akik innen származtak, ám külföldre menekültek. Ez a különleges rendelkezés most hatályát vesztette, ezentúl csak az vehet részt a választáson, akinek Srebrenicában kiállított személyi igazolványa van, és a városban él. A választói névjegyzékben 8000 szerb szerepel 4000 bosnyákkal szemben.
Forrás: MTI