Harry herceg motoron, Erdélyben

A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére terepmotorozással töltötte ideje egy részét Székelyföldön Harry herceg, II. Erzsébet brit királynő unokája.

A romániai lapok beszámolói szerint a herceget egy fiatalokból álló öttagú társaság kísérte el Székelyföldre a húsvéti ünnepekre. A társaság egy fapados légitársaság menetrendszerinti járatával érkezett péntek délben a marosvásárhelyi repülőtérre, és hétfőn este repült vissza Angliába a román fővárosból.

Látogatásuk első szakaszában Kálnoky Tibor gróf vendégei voltak a miklósvári Kálnoky-kastélyban, aztán Zalánpatakon folytatták a kikapcsolódást, ahol Károly herceg, II. Erzsébet brit királynő fia - Harry herceg apja - vásárolt meg és újíttatott fel több falusi házat.

Harry herceg székelyföldi tartózkodása alatt végig igyekezett távol tartani magát az újságíróktól. Ennek ellenére a romániai bulvársajtó fotósainak sikerült lencse végre kapniuk, amint a húsvéti székelyföldi havazásban terepmotor nyergébe száll.

A herceg a zord időjárási viszonyok ellenére a motoron járta be a Zalánpatak környékén fekvő dombokat. Mint Kálnoky Tibor a román televízióknak elmondta, motoros kalandozásával a herceg komoly fejtörést okozott a biztonságát szavatoló testőröknek.

A herceg két helyi elöljárót fogadott. Nagy István, Barót város polgármestere (melyhez közigazgatásilag Miklósvár tartozik), és Kasléder József, Málnás község polgármestere (melyhez közigazgatásilag Zalánpatak tartozik) szilvapálinkát vitt ajándékba a vendégnek. Nagy István az újságíróknak elmondta, hogy a hercegnek ajándékozott pálinkát maga főzte.

A beszámolók szerint a vendéglátók a helyi hagyományos húsvéti ételekkel kínálták a herceget, aki el volt ragadtatva az erdélyi ízektől. A vendéglátók beszámolói szerint azzal a meggyőződéssel távozott, hogy kedvezőbb időjárási viszonyok között érdemes lesz még visszatérnie Székelyföldre.
Harry herceg először járt Székelyföldön, de apja, Károly herceg visszatérő vendégnek számít Erdélyben.

A Kovászna megyei Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán vásárolt egykori parasztházakat és birtokokat, ezeket a helyi hagyományoknak megfelelően újíttatta fel.
Károly herceg több interjúban is elmondta, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és úgy vélekedett, meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. 2011. májusi látogatásán a román közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, „Románia legjobb exportterméke Erdély”, szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel.

A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey kastélyban nevelkedett.
Forrás: MTI