Továbbra sem várnak érdemi piaci hatást londoni felzárkózó piaci elemzők Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásától.

Korlátozottan

Jóllehet Schmitt Pál "közeli szövetségese volt" Orbán Viktor miniszterelnöknek, és "hivatalba lépése óta minden törvényt aláírt", ezért lemondása nem jön jól a kormánynak, a piaci hatás várhatóan nagyrészt korlátozott lesz - írták a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének közgazdászai intézményi befektetők számára készített keddi összeállításukban.

Értékelésük szerint mivel a Fidesznek kétharmados többsége van a parlamentben, "nem jelenthet problémát" egy olyan új elnök megválasztása, aki hasonlóképp támogatja a kormány programját.

Mások is "okosak"

Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak elemzői is.Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója Schmitt Pál hétfői parlamenti bejelentése után adott kommentárjában szintén azt közölte, hogy csak korlátozott piaci reakcióra számít.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az államfő hétfői bejelentése után az MTI-nek azt mondta: jórészt ceremoniális tisztségről van szó, ezért az e tisztségben bekövetkező változástól a cég nem vár nagy piaci reakciót.

A piacok figyelme egyébként is "abszolút mértékben arra összpontosul", hogy miképp haladnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodás ügyében - vélekedett a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Mindenre kiterjedő

Kedden összeállított tájékoztatójukban a JP Morgan londoni elemzői is kitértek az IMF/EU-tárgyalásokra, felidézve, a kormány elküldte hivatalos válaszát Brüsszelnek a kötelezettségszegési eljárások ügyében.

A cég szakértői szerint "pozitív fejlemény", hogy a kormány az április 7-ei határidő előtt válaszolt, valószínű azonban az is: több hétig tart, mire az EU értékeli a javasolt változtatásokat és eldönti, hogy azok elégségesek-e az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások elkezdéséhez.
Mindezek alapján a cég alapeseti előrejelzése továbbra is az, hogy június előtt nem várható megállapodás az új IMF/EU-csomagról.

A többiek

A City elemzői közösségén belül ugyanakkor többen is valószínűsítik, a megállapodás elérhető még ebben a negyedévben.

A BNP Paribas bankcsoport elemzői befektetők számára összeállított, áprilisra szóló globális havi előrejelzésükben Magyarországgal kapcsolatban azt jósolták, hogy a kormány az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása is.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy ha a magyar kormány által tett javaslatok megfelelnek az EU által kért intézkedések szellemiségének, akkor a hivatalos tárgyalások április vége felé megkezdődhetnek, és így lehetővé válhat a megállapodás véglegesítése a második negyedév végére.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint két évre szóló, 10-15 milliárd eurós készenléti programról születhet egyezmény.

Keddi felzárkózó térségi áttekintésükben a Commerzbank elemzői is úgy ítélték meg, hogy Schmitt Pál távozása "a forint szempontjából kis jelentőségű fejlemény". A ház szakértői szerint ahhoz, hogy a forint 290 forint/eurós árfolyamszint alá erősödhessen, arra lenne szükség, hogy az IMF jelezze: az új hitelprogramról szóló tárgyalások "legalábbis a korábbinál előrehaladottabb szakaszba" jutottak.
Forrás: MTI/HírExtra