Így nyögnek a kínai fogyasztók

A kínai városlakók 63 százaléka "elfogadhatatlanul magasnak" tartja az árakat a kínai központi bank friss fogyasztói elégedettséget vizsgáló kutatása szerint.

Ugyan az infláció értéke februárban a januári 4,5 százalékról 3,2 százalékra csökkent, az élelmiszerárak továbbra is 6,2 százalékkal nőttek, s a tavalyi, éves átlagban 5,4 százalékos infláció következtében az elmúlt hónapokban rendkívül megdrágult az élet Kínában.

Tovább rontja a hangulatot és növeli az árszínvonalat az üzemanyagok árának emelése, ami az idén már második alkalommal történik a héten. A kilátásokat illetően ugyanakkor némiképp optimistábbak a kínaiak: 62 százalékuk az infláció további mérséklődésére számít, 31 százalékuk gondolja, hogy rövid távon drágulás várható.

Az 50 kínai város 20 ezer lakosának megkérdezésével elvégzett felmérésből az is kiderül, hogy továbbra sem történt áttörés a központ céljaként kitűzött belső kereslet fellendítésében. A válaszadók 82,5 százaléka nyilatkozott úgy, pénzét inkább bankbetétben tárolja, s mindössze 17,5 százalék azok aránya, akik hajlandónak mutatkoznak a közeljövőben a korábbinál többet költeni.

Ingaltanpiaci vásárlást a második negyedévben a válaszadók 14 százaléka tervez, ami a legalacsonyabb érték a felmérés 1999-es kezdete óta. Legnépszerűbbek jelenleg a különféle alapokba való befektetések és ipari beruházások - állapította meg a felmérés.
Forrás: MTI