McDonald's, Kína, leleplezés

A csirkehús szabálytalan értékesítéséről számolt be egy pekingi McDonald's és egy közép-kínai Carrefour áruház példáját bemutatva a kínai központi televízió (CCTV); pénteken mindkét cég bocsánatot kért a vásárlóktól.

A CCTV riportja szerint az egyik fővárosi McDonald's gyorsétteremben a kínaiak kedvenc csemegéje, a csirkeszárny a főzéstől számított 90 perc múlva jut a fogyasztóhoz, míg az amerikai vállalat szabványa szerint ennek időbeni felső határa 30 perc.

A közép-kínai Honan (Henan) tartomány székhelyén, Csengcsouban (Zhengzhou) a francia érdekeltségű Carrefour szupermarket dolgozói kicserélték egyes csirketermékek lejárati címkéjét, továbbá a "normális" tenyésztett csirkék húsát a szabadban tartottak magasabb árán kínálták.

Mindkét érintett külföldi vállalat bocsánatot kért a fogyasztóktól és az esetek kivizsgálását ígérte. A McDonald's China honlapján az "elszigetelt eset" komolyan vételéről biztosította a vásárlókat, és határozott fellépést, konkrét intézkedéseket helyezett kilátásba.

A párizsi székhelyű áruházlánc, a Carrefour vizsgálócsoportot hoz létre és együttműködést ígért a kínai hatóságokkal. Mint közleményében fogalmaz: nagyobb figyelmet fordít majd alkalmazottainak oktatására, és további intézkedésekkel igyekszik a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgálni.
Forrás: MTI