Híd és MKP külön utakon

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) tudomásul veszi a Híd országos választmányának szombati döntését, mely szerint a magyar-szlovák párt önállóan indul a márciusi előre hozott parlamenti választáson - jelentette ki Berényi József pártelnök.

"Úgy tűnik, hogy részükről (Híd) kezdettől fogva nem volt őszinte igyekezet az MKP-val való megegyezésre" - mondta Berényi az MTI tudósítójának hétfőn. Hozzátette: a két párt harcot vív a dél-szlovákiai választókért.

Berényi kifejtette: az MKP azt szeretné, ha a dél-szlovákiai választóknak megfelelő képviseletük lenne a pozsonyi törvényhozásban, ami szerinte legalább 15 parlamenti képviselőt jelent. Megjegyezte, hogy korábban az MKP-nak 20 képviselője ült a parlamentben. A Híd a tavalyi választáson 14 képviselői mandátumot szerzett, közülük nyolc honatya volt magyar nemzetiségű.

Az MKP választási listáját az országos tanács december 3-i ülésén véglegesítik. November folyamán a járási szervezetek konferenciáira került sor, pénteken pedig ülést tart az országos elnökség. A választási programról egy későbbi ülésen dönt az országos tanács. "Mindkét dolog nagyon fontos, jobbnak tartjuk külön-külön megvitatni" - mutatott rá a politikus.

Az MKP országos tanácsa november elején megfogalmazta a legfőbb kritériumokat, amelyek alapján valaki rákerülhet a választási listára. "Ezek közül a legfontosabb, hogy egyet kell értenie az MKP programjával. Régebbi kritérium, hogy nem lehet képviselőjelölt az, aki a múltban együttműködött a kommunista állambiztonsággal" - fejtette ki akkor Bárdos Gyula, az országos tanács elnöke.

Az országos tanács Őry Pétert választotta meg az MKP kampányfőnökévé. Szerinte a párt erősíteni kívánja a regionális elvet, és nyitni kíván a fiatalok és a függetlenek felé.
Szlovákiában március 10-én lesznek idő előtti választások, mert Iveta Radicová kormánya október elején az euróövezeti mentőcsomagról szóló, bizalmi szavazással összekapcsolt parlamenti voksoláson megbukott.

A Híd országos választmánya szombaton hagyta jóvá a hivatalos választási listát, amelynek élén Bugár Béla pártelnök áll. Az első tizenöt helyen 11 magyar és négy szlovák nemzetiségű jelölt van. Az összesen 150 nevet tartalmazó listán 32 nő is szerepel, közülük hatan az első harminc között. Magyarokon és szlovákokon kívül a Hídnak ruszin, roma, cseh, sőt afgán nemzetiségű jelöltjei is vannak.

A szlovák törvényhozásnak 150 tagja van.
Forrás: MTI