Nagy lehetőségek előtt a térinformatika alkalmazása

A következő időszakban nagy lehetőség nyílik a térinformatikai alkalmazások szélesebb körű használatára, ilyen terület például a közigazgatás átalakítása, ésszerűsítése, továbbá a meglévő adatbázisok egységesítése - mondta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken Budapesten a térinformatikáról szóló szakmai tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán utalt arra, hogy a térinformatikai alkalmazások jelentős szerepet játszottak a múlt évben az észak-magyarországi árvíz kárainak elhárításában, valamint a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásában is.

Az államtitkár az újságírók előtt vette át az amerikai székhelyű Esri SAG díját, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztériumnak ítéltek oda jelentős térinformatikai vonatkozású fejlesztéseiért.
Oláh Attila, az Esri Magyarország Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az amerikai cég által odaítélt díj azért nagy jelentőségű, mert a világon több mint 300 ezer szervezet használja ezt a rendszert és technológiát. Az Esri SAG díját viszont több száz jelöltszervezet közül csak azoknak ítélik oda, akik olyan rendszert építenek és üzemeltetnek, amely példaként szolgálhat a világ térinformatikai rendszereket használó közösségei számára.

Az ügyvezető igazgató a Vidékfejlesztési Minisztérium és háttérintézményei térinformatikai alkalmazásai közül példaként megemlítette a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszert, amelynek kifejlesztése jelentősen segíti az agráriumban a földterületek határainak pontos meghatározását.

Az MTI kérdésére válaszolva Oláh Attila közölte: a térinformatikai piac árbevétele a múlt évben Magyarországon elérte a 10-15 milliárd forintot, ami mintegy 10 százalékkal volt több az előző évinél.

Az általa képviselt cégről, az Esri Magyarország Kft.-ről pedig elmondta, hogy az az amerikai Esri térinformatikai technológia kizárólagos magyarországi forgalmazója. Jelezte: Magyarországon a térinformatikát világszínvonalon alkalmazzák a telekommunikációban, a honvédelemben, a kutatás-fejlesztésben, az innovációban, a díjat kapott agrár és vízügyi területeken kívül.
A szakember szerint Magyarországon olyan térinformatikai rendszert kellene létrehozni országosan, mint amit már Vas megyében használnak Burgenlanddal közösen.

Oláh Attila beszélt arról is, hogy a most zárult kétnapos szakmai konferencián több mint 50 előadást hallgathatott meg a szóban forgó területről mintegy 400 résztvevő.
Forrás: MTI