Orbán Viktor tizenegy vezető közgazdásszal folytatott megbeszélésén a szakértők többsége egyetértett az államadósság- és deficitcsökkentő gazdaságpolitika folytatásával, a szerkezeti átalakítások szükségességével és óva intették a kormányt az arányos adórendszer megváltoztatásától és az adó, ezen belül a jövedelemadó emelésétől - mondta el Matolcsy György a megbeszélést követően.

Egyetértettek abban is, hogy a mostani pénzügyi válság erőteljes, új kockázatot jelent az országnak és akár 8-10 évig is elhúzódhat, ahogy abban is, hogy bár Magyarország eltávolodott a válság magjától, de továbbra is veszélyes a helyzet a gazdaság sebezhetősége miatt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a megbeszélésen részt vett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrinc és Auth Henrik. Megállapodtak abban, hogy a helyzetre tekintettel ezt a konzultációs fórumot fenntartják és havonta egyeztetnek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György azt mondta, hogy nézetkülönbség a megbeszélés résztvevői között leginkább a veszély mértékének megítélésében, illetve a kormány mozgásterének nagyságában volt.

Hangsúlyozta: folytatni kell az államadósság csökkentését, a szerkezeti reformokat, a 2011-es költségvetésben lévő 100 milliárdos "lyukat" be kell foltozni, és tartani kell 2012-ben a 3 százalék alatti hiányt, mindezt megszorítócsomag nélkül.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a kormány jövő héten tárgyalja a jövő évi költségvetést második olvasatban, és egyeztetnek a 100 milliárdos költségvetési "lyuk" befoltozásához szükséges intézkedésekről. Utóbbiról konkrétumot nem mondott, de annyit megjegyzett, hogy olyan lépések várhatók, amelyek az adóbehajtás hatékonyságát növelik. A közgazdászok óvták a kormányt a jövedelemadó emelésétől - mondta Matolcsy György és megjegyezte, hogy az ország adókoncepciója 2018-ig világos: csökkentjük a jövedelemadókat. Hozzátette: a forgalmi adókat hatékonyabban kell beszedni, mert 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe erről a területről. Arról is beszámolt, hogy a szakértők szerint a fogyasztás zuhanásának megállítása mögött az egykulcsos adó áll.

A résztvevők súlyosnak ítélték a devizahitelesek problémáit. Üdvözölték a kormány ezen a téren megtett eddigi lépéseit, de további gondolkodást és lépéseket is szükségesnek tartanak - tette hozzá.
Forrás: MTI