Jelentősen csökkent az ipari termelés

Negatív meglepetésnek nevezték az elemzők az ipari termelés júniusi alakulását, az adatok és a kilátások alapján az éves várakozásaikat várhatóan lefelé korrigálják.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte, hogy előzetes adatok szerint júniusban az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal nőtt. Az első félévben 8,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónappal összevetve júniusban 0,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy a júniusi előzetes adat rosszabb lett a vártnál. A kiigazítatlan adat alapján 4,4 százalékos növekedésre számított az 1,4 százalékos csökkenés helyett, a kiigazított index szerint kimutatott 1 százalékos növekedés helyett 5,9 százalékos bővülést várt, ami megfelelt a piaci konszenzusnak.

Az elmúlt hónapok beszerzési menedzser indexei a lassulás ellenére még a bővülést jelentő 50 pont felett voltak, ezért is jelent kellemetlen meglepetés a júniusi termelési adatok alakulása - tette hozzá.

A legnagyobb kérdés, hogy a világban az elmúlt hetekben felerősödött gazdasági kilátásokkal kapcsolatos félelmek mennyire megalapozottak - mutatott rá az Erste elemzője, aki szerint nem látszik olyan egyszeri tényező, amelynek a mostani csökkenés betudható lenne.

A következő hónapokban a jelenlegi adósság és növekedési problémák kerülhetnek előtérbe a világban, és miután Magyarország nyitott gazdaság, az export húzza a növekedést, ezért kulcsfontosságú lehet a nemzetközi környezet alakulása.

Árokszállási Zoltán kiemelte, hogy a növekedési kilátások sokkal gyengébbek lettek, így az idei esztendőre éves szinten korábban várt 8,5 százalékos ipari növekedést valószínűleg lefelé kell módosítani az adat és a kilátások romlása miatt.

A válság előtti évi termelési szint eléréséhez még jó pár havi növekedés kellett volna, ami ez egyelőre nem látszik, így nem várható, hogy a következő hónapokban az ország el tudná érni a válság előtti ipari termelési szintet - mondta Árokszállási Zoltán.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző hónapok adataiból is látszott már, hogy a belföldi fogyasztás nagyon gyenge, nincs előrelépés, legjobb esetben is stagnál. A termelést húzó export kezdett visszaesni, a belföldi fogyasztásra termelő iparágazatok rosszabbul teljesítenek. A júniusi gyenge adatok azt jelzik, hogy az export nem tud már akkora ellensúlyt képezni, mint fél vagy egy évvel korábban.

Az ING Bank elemzője is kiemelte, hogy a kilátások sem kedvezőek, a svájci frank árfolyamának alakulása sem segíti a belföldi fogyasztás élénkülését, a világ- és az európai gazdaságban várt lassulás sem kedvez a magyar exportnak.

Szerinte alacsonyabb mutatókra kell a következő időszakban berendezkedni, 5 százalék vagy az alatti növekedésre a következő hónapokban. Az eddig jelzett 8 százalékos éves szintű ipari termelési növekedés nem lesz tartható, helyette 7 százalékos bővülés várható az ipari termelésben az idei év egészében.

Forrás: MTI