Elkalapáltuk a kazahokat

Montenegró 11-10-es legyűrése után második csoportmeccsét könnyed játékkal és KO-értékű eredménnyel 16-5-re nyerte meg a kazahokkal szemben a magyar férfi vízilabda-válogatott szerdán a sanghaji vizes világbajnokságon.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:

Magyarország-Kazahsztán 16-5 (4-1, 4-0, 3-2, 5-2)
-------------------------------------------------

A magyar góldobók: Varga Dénes, Hosnyánszky, Madaras, Biros 3-3, Kiss G., Szivós, Hárai, Varga Dániel 1-1

Biros Péter, a gárda háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitánya előbb elrontott egy büntetőt, majd ő maga szinte tüstént javította hibáját: megúszás végén nagy lövéssel vette be a négyes egyértelműen leggyengébb tagjának a kapuját (1-0). Meglepetésre kevéssel később egyenlített a több volt orosz válogatott által is erősített ázsiai együttes, a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes Kiss Gergely "csúsztatása" nyomán (2-1) viszont beindult a magyar henger. Előbb a másik balkezes, kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert, majd - ötméteresből - az egyszeres olimpiai győztes Varga Dénes alakította ki az első negyed eredményét (4-1).

A folytatásban Madaras ismételt először, majd a 2008-as pekingi győztes Hosnyánszky Norbert távoli lökete ért célt, aztán átmeneti pihenőt követően "lekopírozta" előző megoldását, és újabb bombát zúdított a rivális hálójába (7-1). A nagyszünet előtt még Szivós Márton volt eredményes, aki első gólját szerezte a kínai világbajnokságon (8-1).

A harmadik negyed magyar szempontból már-már meghökkentő mozzanata volt a kazahok második gólja, amely a játékrész közepén született (8-2), az álmosságot elmulasztó találat után viszont Hárai Balázs centerezett a pólós nagykönyvben megírtak szerint, a tizedik gólt Varga Dénes jegyezte, de még nálánál is nagyobb gólt vágott Hosnyánszky, ily módon bosszulva meg a harmadik kazah találatot (11-3).

A záró nyolc percben a vb eddigi alighanem legszebb gólja született meg: Varga Dénes a félpályáról túlról pattintott a kazah hálóba, az ellenfél szégyenérzetét egy gyors válasz csökkentette (12-4). A báty, a szintén Pekingben olimpiai aranyérmessé avanzsált Varga Dániel sem akart elmaradni öccsétől, amikor hosszas lóbálás után volt eredményes, a 10 gólos különbséget pedig Madaras állította be (14-4). Még Biros lőtte ki a bal alsó sarkot, ráadásul kétszer egymás után, így a győzelem roppant fölényes lett, még ha a zárótalálatot a kazahok szerezték is (16-5).

A négyes másik szerdai összecsapásán Montenegró alakulata 9-7-re legyőzte a spanyol válogatottat.

Az A csoport állása:

1. Magyarország 4 pont
2. Spanyolország 2 (25-14)
3. Montenegró 2 (19-18)
 4. Kazahsztán 0

A csoportmeccsek pénteki zárófordulójában, magyar idő szerint 11 órai kezdettel száll medencébe Kemény Dénes legénysége a spanyolok legjobbjaival. A négy kvartett első helyezettje egyenesen bejut a negyeddöntő mezőnyébe, míg a második és harmadik helyezettek egymás elleni párharcban, úgynevezett keresztbejátszással osztják el a maradék négy helyet.
Forrás: MTI