KSH: gyorsult az ipari termelés növekedése

Kissé gyorsult az ipari termelés növekedése májusban: az előző havi 7,1 százalékos emelkedés után májusban 7,6 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A részletes adatokból kiderül, hogy munkanaphatástól megtisztítva 2,6 százalékkal nőtt a termelés volumene májusban 2010 ötödik hónapjához képest.
A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát.
Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,8 százalékkal csökkent.

Az előző hónap eredményétől mind az export, mind a belföldi értékesítés elmaradt 1,0, illetve 0,6 százalékkal. Éves összevetésben viszont az export 11,2 - munkanappal kiigazítva 6,2 - százalékkal nőtt, míg a belföldi eladások nyolcadik hónapja csökkentek májusban, 0,9 százalékkal, illetve kiigazítva 4,8 százalékkal.

Az ipari termelés növekedési üteme áprilisban még lassult: 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedés után. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, a márciusi 3,6 százalékos visszaesés után.

Májusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,3 százalékkal emelkedett 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 4,6, míg az új belföldi rendelések 2,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozza: a belföldi rendelésállomány tekintetében trendfordulóról árulkodhat az a tény, hogy az előző hónaphoz hasonlóan, továbbra is növekedés mutatkozik a rendelések előző év azonos időszakában mért volumenéhez képest, amely tendenciára évek óta nem volt példa.
Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta. Májusban a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele az átlag feletti mértékben, 16,3 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene ugyanakkor 5,6 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel azelőtt. Idén április után ez a második hónap, hogy az exportértékesítésben csökkenést regisztráltak.

Az ipar belföldi értékesítése január-májusban 4, májusban 0,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest, de a feldolgozóipar belföldi eladásai az év ötödik hónapjában 2,9 százalékkal nőttek.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva a feldolgozóipar termelése 8 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 11,4 százalékkal bővült. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3 százalékkal mérséklődött, amelyhez az előző évinél melegebb időjárás is hozzájárult (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 májusában a 2010. májusi átlagos középhőmérsékletnél 0,5 Celsius fokkal többet mértek).

Idén májusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést regisztrált a KSH. A termelés egyötödét adó járműgyártás volumene 15,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, kizárólag a kivitel kedvező alakulásának köszönhetően, a belföldi eladások csökkentek.

Hasonlóan az áprilisi adatokhoz visszaesés figyelhető meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alág kibocsátása 7,6 százalékkal kisebb volt, ami elsősorban az elektronikai alkatrész és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenésének következménye.
A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. Idei legjobb teljesítményét nyújtotta a gyógyszergyártás: 18,6 százalékkal emelkedett a termelése az előző év májusához képest. Számottevő volumenbővülést jegyeztek fel még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (15,3 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (13,1 százalék).

2011 első öt hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,8 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. ilyenkori 6,1 százalékos létszámcsökkenéssel szemben - 5,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.
2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, több mint 17 százalékos volumenbővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb (5,3 százalék) a Dél-Alföldön figyelhető meg.
Forrás: MTI