IMF: a magyar hitel előfutára volt az EU-IMF mentőcsomagoknak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak nyújtott 2008. évi mentőhitele sikeres példája és fontos előfutára volt az állami hatóságok, az Európai Unió és az IMF későbbi együttműködésének.

Erról írt az IMF május 24-i keltezésű, a magyarországi hitelprogram lejártát követő első helyzetfelmérésére készült háttéranyagában.

A szervezet emlékeztet: Magyarország 2008 októberében 10,5 milliárd SDR készenléti hitelkeretet igényelt a Nemzetközi Valutaalaptól a világgazdasági válság hatására megcsappant kötvénypiaci kereslet pótlására. Uniós tagállamként Magyarországnak kötelessége volt tájékoztatni az Európai Uniót a hitelkérelemről, és a helyzet sürgősségére tekintettel a hitelkérelemet közös IMF-es és EU-s vizsgálóbizottság bírálta el. Ez volt tehát az első olyan mentőcsomag, amelyet közösen ítélt meg az EU és az IMF, és ezzel precedenst teremtett a későbbi segélyekre nézve.

A valutaalap kiemeli, hogy a program jelentős politikai kockázatokkal járt, mivel egy kisebbségi kormány volt a tárgyalópartner. Ugyanakkor sikerként értékeli, hogy az időszerű kérés kritikus szerepet játszott a piaci bizalom helyreállításában, és hozzájárult egy sikeres program megvalósításához. A finanszírozási nehézségek enyhültek, az ígéreteknek megfelelően az külföldi anyabankok megsegítették magyarországi leányaikat, és a kormány a vártnál hamarabb jutott ismét piaci forrásokhoz - értékel az IMF.

A Nemzetközi Valutaalap szerint nagy előrelépések történtek a banki felügyelet és a fiskális konszolidáció területén, ami megfelelő alapot jelentett a középtávú költségvetési stabilitás helyreállítására. "Ezeket a politikai bizonytalanság, az intézményi korlátok és a soha nem látott mértékű pénzpiaci válság ellenére érte el a program" - írja a szervezet jelentésében.

Az IMF jelentésében kiemeli, hogy több tanulsággal szolgált a magyar mentőcsomag a későbbi segélyekre nézve. Így például átfogóbb fiskális célokat kellett volna alkalmazni a programellenőrzés hatékonyságának javítása érdekében, továbbá az eredeti növekedési kilátásokat túl optimistán határozták meg, mivel nem vették figyelembe kellő mértékben a világgazdasági környezet romlását.

A valutaalap szerint ezek a hiányosságok, a bankok devizahitelezési politikájából fakadó likviditási kockázatok alulértékelésével együtt arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a makropénzügyi felügyeletre, továbbá olyan eszközökkel kell előállni, amelyekkel hatékonyan lehet megakadályozni a rendszerszintű kockázat kialakulását.

Az IMF elemzésében arról tájékoztat, hogy a politikai támogatás elnyerésére tett erőfeszítések ellenére a program hatályát veszítette az újonnan megválasztott kormány és az IMF közötti, a további költségvetési intézkedésekre vonatkozó nézeteltérések miatt. "Jóllehet, a programnak köszönhetően jelentős költségvetési kiigazítást ért el Magyarország, számos strukturális, költségvetési változást visszavontak" - írja a nemzetközi szervezet. AZ IMF szerint Magyarország kitettsége a magas külső, illetve közadósságnak további költségvetési konszolidációs lépéseket követel, valamint a pénzügyi reformprogram végrehajtását.
Forrás: MTI