Le Monde: Orbán hatalma elhallgattat egy ellenzéki rádiót

Orbán Viktor hatalma el akar hallgattatni egy ellenzéki rádiót Magyarországon címmel számolt be a budapesti kereskedelmi rádiók frekvencia-pályáztatásáról szerda délután megjelent számában a Le Monde című napilap.

A mértékadó francia liberális újság bécsi keltezésű írása szerint "úgy tűnik, hogy a baloldali és liberális ellenzék adójának, a Klubrádiónak meg vannak számlálva a napjai". A cikkszerző, Joelle Stolz úgy véli: "minden jel arra utal, hogy a számos hallgató által a tabuk nélküli vitái miatt kedvelt magánadó el fogja veszíteni sugárzási jogát", mert nem tudja teljesíteni az "Orbán Viktor konzervatív kormányfő által kinevezett" Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új kritériumait.

A lap megemlítette, hogy a Médiatanács - amelynek kapcsán "a politikai hatalomtól való függetlenség hiányát európai szinten bírálták" - elsősorban zenés műsorokat szeretne ezentúl a frekvencián.

A Le Monde arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon csak két olyan rádió létezik, amely jelentős helyet biztosít a politikai vitáknak: az elsősorban Budapest vonzáskörzetében hallható Klubrádió és a Fidesz-közeli Inforádió.

A Médiatanács által megjelölt új profil - amely a helyi híreket és a zenei műsorokat sugárzó rádiókat részesíti előnyben - a lap szerint a "kegyelemdöfést" jelenti a Klubrádiónak, amelynek egyébként a jobboldal tavalyi választási győzelme óta hetven százalékkal visszaestek a reklámbevételei. Amióta Orbán Viktor átvette a hatalmat, az állami vállalatok nem reklámoznak az ellenzéki rádióban, a magánhirdetők pedig óvatosan visszafogták magukat - állítja a lap.
"Természetesen gazdasági válságot élünk, de ez nem magyarázat mindenre, hiszen a hallgatottságunk megháromszorozódott két év alatt, s jelenleg napi 300 ezer hallgatónk van" - mondta a lapnak Arató András, a Klubrádió tulajdonosa.

Az NMHH csütörtökön tartja a meghallgatást a pályázatról, ahol a Klubrádió - annak érdekében, hogy ne kelljen az évi 20 millióról 53 millió forintra emelt frekvenciadíját kifizetnie - azzal kíván érvelni, hogy egyfajta közösségi véleménynyilvánítási igényt elégít ki. Az adónak eddig mintegy 250 millió forintot sikerült összegyűjtenie a hallgatók adakozásából, az Interneten közzétett petícióját pedig 15 ezren írták alá - emlékeztetett a Le Monde.
Forrás: MTI