A Kórházszövetség egyetért a Semmelweis Terv irányvonalaival

A Magyar Kórházszövetség egyetért a Semmelweis Tervben vázolt, az egészségügyet érintő változtatási irányokkal, az integrációval és az erőforrások központosításával - mondta Rácz Jenő, a szövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

Mint mondta, a szövetség a Semmelweis Tervben olvasható helyzetelemzéssel és az ezen alapuló célokkal is egyetért. Hangsúlyozta: az ellátórendszerben jelenleg olyan anomáliák vannak, amelyeknek a kezeléséhez sürgős intézkedésekre van szükség, ezért a Semmelweis Tervben kijelölt feladatokat minél előbb végre kell hajtani.

A kórházszövetség az integráció kapcsán elfogadhatónak tartja az egy-másfél millió lakost ellátó egységek kialakítását. A térségi határok kijelölésekor Rácz Jenő szerint a megyehatárokat tiszteletben kellene tartani.

Támogatják azt is, hogy az anyagban feltüntették az egészségügyi dolgozók béréhez szükséges forrásigényt. Hozzátette: ehhez alternatív források rendelését irányozzák elő, de ezeket nem konkretizálták.

Hiányolták, hogy a terv nem foglalkozik részletesen az egészségipar és egészségturizmus lehetőségeivel, pedig a kórházszövetség szerint ezek is olyan többletforrásokat jelenthetnének, amelyeket visszaforgathatnának az egészségügyi ágazatba - mondta Rácz Jenő.
Nagy Anna kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerdán ismertette a kormány által előző nap elfogadott Semmelweis Terv részleteit.

A kormány célja az egészségügyben uralkodó viszonyok rendezése és a várólisták megfelezése - emelte ki a kormányszóvivő. Szócska Miklós arról számolt be: a kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre. Mint mondta, a kormány a keddi ülésén meghatározta az egészségügyi ellátórendszer átalakításának elvi kereteit. E szerint az állami egészségügyi intézmények irányításáért felelős állami egészségszervezési menedzsmentrendszert állítanak fel.

A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami tulajdonba kerülnek, és Budapesten három sürgősségi centrum alakul.
Forrás: MTI