Horváth Csaba "építkezni akar"

Új társadalmi koalíció építésére szólított fel minden demokratát Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Új társadalmi koalíció építésére szólított fel minden demokratát Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hétfő este a Parlament melletti fáklyás felvonulást követő beszédében, hogy 2014-ben eltörölhessék az Országgyűlés által hétfőn elfogadott új alaptörvényt, amelyet a Fidesz-KDNP "pártalkotmány-tákolmányának" nevezett. A szocialista párt a Képviselői Irodaház melletti Jászai Mari térről a Széchenyi rakparton lévő Bibó István szoborig tartó fáklyás felvonulással tiltakozott az új alkotmány ellen, a rendezvényen több százan vettek részt.

Ott volt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Kovács László volt pártelnök, európai parlamenti képviselő, Tóbiás József pártigazgató, és több korábbi MSZP-s miniszter és államtitkár.

A rendezvényt a szervezők azzal magyarázták, hogy "a mai nap fekete hétfőként" vonul be a történelembe, és a "sötétség és az elnyomás ellen akarnak világosságot gyújtani" a demokraták nevében.

Horváth Csaba az 1956-os Nagy Imre kormány államminisztere, Bibó István szobra előtt azt mondta: a Fidesz az alaptörvény elfogadásával feladta a demokráciát, a szabadság ellenségeivé váltak, de "pökhendi, arrogáns kormányzati hatalmaskodásukat" amelyhez a szavazófülkékben kaptak felhatalmazást, és 2014-ben el fogják veszíteni.

Ehhez a legfontosabb feladatuknak nevezte, hogy új társadalmi koalíciót építsenek, hogy a "párttákolmány" ne érhesse meg negyedik születésnapját.

A szocialista politikus azt mondta: azért vonultak ki az utcára, hogy megvédjék a demokráciát, még a helyett az ember helyett is, "aki fontos szereplője volt a rendszerváltásnak, a most kidobott alkotmány létrehozásának".
Forrás: MTI