Hazatért a szerelemistennő

Véget ért a "száműzetése" annak az ókori Vénusz-szobornak, melyet három évtizede loptak el egy szicíliai ásatásról: repülővel, hét nagy ládában tette meg a Malibu és Róma közötti utat a több mint 2 méter magas, Morgantinai Vénuszként ismert márványszobor.

Az olasz csendőrség műemlékvédelmi csoportja pénteken kísérte tovább Szicília felé az olasz fővárosból, ahova szombaton érkezik meg. Egyelőre az Etna lábánál található Aidone múzeuma látja vendégül, ahol áprilistól a nagyközönség is láthatja, majd a Morgantinába tervezett múzeumban szeretnék elhelyezni - nyilatkozta az Aidone-Morgantina régészeti park vezetője, Enrico Caruso.

A Krisztus előtti ötödik századra datált, Pheidiasz egyik tanítványának tulajdonított márványszobor 1988-ban tűnt fel a Paul Getty Museumban, mely egy londoni árverésen vásárolta meg. Az olasz műemlékvédelem évekig tartó kutatásának és jogi harcának köszönhetően a római kormány 2007-ben állapodott meg a múzeummal a szobor és további negyven, Olaszországból származó ókori műkincs visszaadásáról. Az is kiderült, hogy a szobrot a 20. század második felében lopták el a szicíliai Morgantina ásatásairól. 2001-ben két év börtönre és csaknem 20 millió eurónak megfelelő bírságra ítélték a szoborrablást megrendelő svájci műkereskedőt.

Hasonló hazatérésben reménykedik Marche tartomány is, melynek elnöke a jövő héten tárgyal Malibuban, egy szintén a Getty Museumban található és Lüszipposznak tulajdonított szobor visszaadásáról. A sportolót ábrázoló ókori szobrot 1964-ben halászták ki a tengerből a marchei Fanónál.
Forrás: MTI