Újra sütötték Mária Terézia kedvencét

A fenséges csemegét a gödöllői Solier Café két mestere, Szoljár Csaba cukrászmester és Molnár Ferenc cukrászséf kreálta a korabeli leírások alapján.

"Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát" – mesélte Soljár Csaba.

A tortakülönlegesség megalkotása során az alkotók áttanulmányozták a barokk kor sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a XVIII. század receptúráit, ízvilágát, valamint a királynő kedvenc édességeit. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg az édesség.

Így készül a Császárnő kedvence

Csokoládés-mandulás jaconde piskótát sütünk, ennek jellegzetessége, hogy liszt helyett finomra őrölt mandulát adunk hozzá. Erre egy tokaji sárgamuskotályból készült könnyű borhabot teszünk. Erre kerül egy fele mandula, fele búzalisztből készült omlós linzertészta, amelynek karakterességét jó minőségű étcsokoládéból készült bevonat adja.

A koronát egy mézes-fűszeres-aranymazsolás alma-körte ragu teszi fel rá, amelyet fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, ánizzsal, csillagánizzsal, gyömbérrel, kardamonnal, szegfűborssal, korianderrel, édesköménnyel, borssal bolondítunk meg.
Forrás: MTI-ÖS