Tavasszal tovább drágul a baromfi

A baromfisok kénytelenek voltak máris árat emelni, és nem biztos, hogy ez a vég. Tavasszal negyedével is többet kell majd adni a csirkéért, pulykáért.

A Baromfi Termék Tanács ma egyeztet az agrárkormányzattal az ágazat megmentéséről. Az elszabadult takarmány- és energiaárak ellehetetlenítik az ágazatot.

A sertésállomány vészes csökkenése után a baromfi termelők közül is egyre többen hagyhatnak fel a gazdálkodással. Tavaszra akár 20-25 százalékos áremelkedésre is számítani lehet a dráguló takarmány és energia miatt. A baromfisok 10-12 százalékos átadási ár növekedésben egyeztek meg a kereskedőkkel, de ez lehet még magasabb is - írja a Népszava.

A termelők ugyanis már képtelenek lenyelni a folyamatosan növekvő önköltség okozta többlet terheket. Most arra sem lehet számítani, hogy az olcsóbb lengyel csirke féken tartja a hazai kiskereskedelmi árakat, mert ott is visszaesett a baromfitartási kedv, 25 százalékkal csökkent az állomány és kínálati helyett keresleti piac alakult ki.

Élő súlyban számolva a csirke felvásárlási ára kilónként 240-250 forint, miközben az önköltség átlagosan 260 forint - nyilatkozta a Népszavának Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A csirke, pulyka 70-75 százaléka hazai, a vizibaromfi 80-85 százaléka külföldi piacokra kerül.

Forrás: OrientPress Hírügynökség