Magyar filmmel startolt a Filmfesztivál

A Bibliotheque Pascal című magyar film nagy sikerű bemutatójával kezdődött meg pénteken Chicagóban az Európai Uniós Filmfesztivál.

A város legismertebb művészfilm központjában, a Gene Siskel Filmcenterben telt ház előtt mutatták be az alkotást. Az eseményre Chicagóba érkezett Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya, a film főszereplője. Az amerikai Középnyugat kiemelkedő fontosságú városában 14. alkalommal rendeznek EU-filmfesztivált, és hagyomány, hogy az Európai Unió soros elnöke a nyitónap házigazdája.

Dán Károly nagykövet, a New Yorkban működő magyar főkonzulátus vezetője a megnyitón hangsúlyozta, hogy a magyar EU-elnökség időszakában jelentős hangsúllyal szerepelnek az akcióprogramokban az unió pénzügyi folyamatainak korszerűsítését célzó törekvések, továbbá a fenntartható fejlődés, valamint a kisebbségi helyzetből fakadó ellentmondások mérséklése.

A rendező, Hajdu Szabolcs elmondta, hogy a forgatási helyszínek kiválasztásánál tudatosan törekedett az új Európa ábrázolására, ezért játszódnak a Bibliotheque Pascal jelenetei a Fekete-tengertől Liverpoolig több helyszínen. A film iránt egyébként Észak-Amerikában igen nagy az érdeklődés, az utóbbi hónapokban a kontinens tucatnyi filmfesztiváljának közönsége ismerhette meg az alkotást.
Forrás: MTI