A távmunka a sláger

Az internetre épülő távmunka és az ehhez szükséges költséghatékony szoftveres megoldások szerepelnek az idei CeBIT középpontjában; a Google például csak vállalati megoldásaival jelent meg a hannoveri kiállításon.

A szoftveres megoldások elsősorban az adatmentésre a digitalizálásra és a kibertér biztonságára összpontosítanak. Kiemelt terület a személyiséglopások elleni védelem, az elektronikus adatkezelés egyszerűsítése és az ezekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások fejlesztése.

A költséghatékonyság fontosságát jelzi, hogy a nyílt forráskódú szoftvereket, például az OpenOffice irodai csomagot a Foxit alternatív PDF olvasót, illetve a különböző Linux alapú operációs rendszereket is egyre többen keresik.

A CeBIT-en nagy hangsúlyt kapnak az úgynevezett felhő alapú szolgáltatások is (ezek lényege, hogy a szolgáltató a saját szerverfarmján üzemelteti a szoftvereket, amelyekhez online hozzáférést biztosít a felhasználóknak). Szakértők szerint a számítástechnikai felhő (cloud computing) forradalmasítani fogja a teljes IT-szektort, a Gartner piackutató 2010-ben 68,3 milliárd dollárra (13.365 milliárd forintra) becsüli a felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételeket, és nemzetközi szinten 16,6 százalékos éves növekedés mellett 2014-ben már 148,8 milliárd dollárt (29 119 milliárd forintot) várnak az internetre épülő alkalmazásokból.
Forrás: MTI