Vigyázat! Életveszélyes hamisítványok!

Az egyik legjelentősebb kínai autós hírportál szerint, a kínai feketegazdaság idén 45 millió dollár értékű hamisított autóalkatrészt dob a piacra.

Ezek között lesznek igen finom műszaki, mérnöki munkát igénylő alkatrészek is, mint például gyújtógyertyák, fékpedálok, a kormány alkatrészei, olajtömítések, sőt, légzsákok is. Az Automotive News China hírportál szerint a világban felbukkanó hamis alkatrészek 83%-a Kínából származik, a nem túl előkelő listán Tajvant és Thaiföldöt előzte meg a népköztársaság.

A hatóságok sokszor tehetetlenek a hamisítókkal szemben. Az egyik ilyen tömítőgyűrű-gyárat minden évben bezárják, hogy azután kisvártatva újrainduljon benne a termelés. 2008 és 2011 között a szóban forgó üzem kapacitása évi 7 millióról évi 10 millió darabra emelkedett.

Tömítőgyűrűknél maradva, a költségcsökkentés érdekében a hamisítók gyengébb minőségű gumit és fém alapanyagokat használnak. Az idő előtti meghibásodás szinte garantált az eredeti termékek alig felébe kerülő illegális utánzatoknál.

A jogszerűen működő kínai gyártók eközben rádiójeles chipekkel (RFID) jelölik meg alkatrészeik csomagolását, hogy megkülönböztethetővé tegyék saját termékeiket a silány hamisítványoktól.