Négy roma gyerek halt meg a tűzvészben

Tűz ütött ki vasárnap este egy romatelepen az olasz fővárosban, és meghalt négy kisgyerek - közölte a római tűzoltóság szóvivője.

A barakkokból álló, szóban forgó romatelep a Ciampino repülőtér felé vezető Appia Nuova sugárút mentén található. A szerencsétlenül járt gyerekek három, öt, hét és tizenegy évesek voltak. Az ANSA olasz hírügynökség szerint négy embert tartanak nyilván eltűntként. A tűz egyelőre ismeretlen okból gyulladt ki este fél kilenckor. Egy franciaországi romatelepen is pusztított tűz vasárnap hajnalban. A Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine romatelepén történt esetben egy eddig ismeretlen férfi halt meg, valamint könnyebben megsérült két tűzoltó.

"Az áldozatok holtteste félig megégett, és lehet, hogy van egy ötödik áldozat is" - mondta a római tűzoltók szóvivője, alig valamivel az után, hogy a tüzet eloltották.

Civilszervezetek szerint több tízezer roma él Rómában és külvárosaiban, többségük illegális építményekben. A római polgármester tavaly bejelentette, hogy felszámolják ezeket a telepeket, és az idei év végéig legálisan építenek három újabb lakótelepet mintegy 6000 roma számára a főváros körül. Ilyen lakótelep már hét van Róma környékén.

Egy franciaországi romatelepen is pusztított tűz vasárnap hajnalban. A Párizshoz közeli Ivry-sur-Seine romatelepén történt esetben egy eddig ismeretlen férfi halt meg, valamint könnyebben megsérült két tűzoltó.

A Le Parisien című párizsi napilap úgy tudja: néhány napon belül másodszor fordult elő, hogy tűz pusztított egy cigánytelepen a főváros körüli Val-de-Marne megyében. Az előző katasztrófát, január végén Orlyban, szándékos gyújtogatás okozta. A francia rendőrség vizsgálja a tűz pontos okát és azt is, hogy van-e összefüggés a múlt heti gyújtogatás és a vasárnapi tragédia között.
Forrás: MTI