A különböző ételek, különböző igényeket támasztanak az emésztőrendszerrel szemben. Vagyis nem mindegy, hogy mit, mivel fogyasztunk. Íme néhány alapszabály, amire érdemes odafigyelni.

Kezdjük az alapokkal!

A fehérjék emésztése savas környezetet igényel, és a gyomorban zajlik. A keményítő megemésztéséhez viszont enyhén lúgos környezetre van szükség és ez a folyamat a szájban és a vékonybélben megy végbe. Végül a zsírok emésztéséhez ugyancsak lúgos környezet szükséges, ami szintén a vékonybélben megy végbe.

Tehát a különböző csoportba tartozó ételek egyidejű fogyasztása nem tesz jót a szervezetünknek, mert az egyik hátráltatja a másik emésztését. Mivel így egyik sem emésztődik meg rendesen, hosszútávon gyomorpanaszokhoz, végső soron pedig elhízáshoz vezethet.

A kombinálás szabályai


Állati fehérjék

Ne fogyasszunk állati fehérjét keményítővel, savakkal és olajokkal. Ez azért fontos, mert amikor az állati fehérje emésztődik a gyomorban, sav termelődik. Ha ezt keményítővel kombináljuk, akkor a kialakuló cukrokból további sav képződik, amely emésztési zavarhoz, illetve gyomorégéshez vezethet. Az olajokkal történő fogyasztása sem szerencsés, mert az olaj lassítja a fehérje emésztését, ami szintén gyomorégést és székrekedést okozhat.



Jó tanács: Ha például halat eszünk, ne rizzsel, hanem zöldséggel fogyasszuk. A növényi fehérjék minden alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldséggel és gyümölccsel, valamint a jó olajokkal is szuperül kombinálhatók.

Keményítők

A keményítőket (például: burgonya, kenyér, tészta) ne fogyasszuk együtt savakkal, olajjal és állati fehérjékkel. A savak gátolják a nyálban található enzim hatását, aminek a keményítő lebontása lenne a feladata, az olaj pedig lassítja a keményítő emésztését. De a keményítő állati fehérjével való fogyasztása sem jó kombináció.

Fontos megemlíteni, hogy az olajok keményítőkkel való fogyasztása nem minden esetben rossz. Az egészséges fajták (mint az olivaolaj) képesek semlegesíteni a savakat, így kis mennyiségben fogyasztásuk egészségesnek mondható.

A keményítőben gazdag ételek a szervezetünkben cukrokká bomlanak le, ezért nem tanácsos magas cukortartalmú ételekkel kombinálnunk. Ha mégis így teszünk, azzal csak tovább növeljük a bevitt cukor mennyiségét. Ráadásul a több cukor, több savat is jelent. Ez a kombó olyan erős „sokkot” okoz a szervezetnek, hogy akár öt órára is leállíthatja az immunrendszer működését.

Jó tanács: A keményítő tartalmú ételeket, zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel fogyasszák!

Egészséges zsírok-olajok


Ne fogyasszák együtt az egészséges olajokat állati zsírokkal vagy fehérjékkel, mert az olajok lassítják a fehérjék és a keményítő emésztését is. Viszont az olajos magvak, a diófélék és az avokádó (melyek mindegyike egészséges zsírforrás) jól kombinálhatók a növényi és állati fehérjékkel, a keményítővel és még magas cukortartalmú gyümölcsökkel is.

Jó tanács: Az egészséges olajokat elsősorban zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel érdemes fogyasztani. Ilyenek például: paradicsom, avokádó, piros-, zöld-, sárga- és narancsszínű paprika, citrom és lime. Kombinálhatóak keményítővel is, de csak kis mennyiségben!

Cukros gyümölcsök


A magas cukortartalmú gyümölcsöket csak önmagukba fogyasszák! Sajnos a gyümölcsök többsége meglehetősen sok cukrot tartalmaz, amik savat képeznek, így a vitamintartalmuk ellenére, fogyasztásuk inkább káros, mint hasznos. Fehérjével kombinálva például emésztési zavarhoz vezethet.

Az a legrosszabb variáció, ha keményítővel együtt fogyasztjuk, ugyanis a kettő együtt megduplázza a bevitt cukor mennyiségét. A gyümölcsök és az olajok összekeverése sem szerencsés, hiszen székrekedéshez és a tápanyagok elégtelen felszívódásához vezethet.

Jó tanács:
Attól még, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása is egészséges, nem tanácsos a kettőt együtt fogyasztani. Míg a gyümölcsök tisztító-, addig a zöldségek építő hatásúak: ha a kettőt egyszerre visszük be, azzal azt várjuk a szervezetünktől, hogy egymással ellentétes tevékenységeket végezzen, amire nem képes.

Étkezés közben ne igyunk!

Az emésztés szempontjából nem tesz jót az étel és az ital egyidejű fogyasztása sem. A hideg ital bevitele például leállítja az emésztést és tartósítja az elfogyasztott ételeket, ami hátráltatja annak megemésztését. Másrészről a bevitt ital, fel is hígítja az emésztésben résztvevő anyagokat. A szakemberek azt javasolják, hogy ha állati fehérjét tartalmazó ételt fogyasztunk, akkor vagy étkezés előtt félórával, vagy étkezés után egy órával igyunk.



Nem árt tudni!

A köztudatban, a citrom és a lime savas-hatású gyümölcsként szerepel, pedig a szervezetben épp az ellenkező hatást fejti ki, vagyis lúgosít. Így ezekre a gyümölcsökre nem vonatkoznak a savakkal való kombinálásra vonatkozó szabályok. Bátran fogyaszthatók keményítővel, fehérjékkel és olajokkal is.

Az egészséges táplálkozás szempontjából, fontos tudni azt is, hogy melyek a jó- és melyek a rossz szénhidrátok. A rossz szénhidrátok csoportjába tartozik a cukor és keményítő, mely sok ember túlsúlyának okozója. Ezen élelmiszerek legtöbbje a szervezetünkben cukorrá alakul, és általában testzsírként rakódik le. Ha érdekli az egészsége, fogyasszon jó szénhidrátokat, például friss zöldségeket.

Szénhidrátok
A szénhidrátok (szacharidok) élő szervezetek által termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek. A szénhidrátok hevítéssel, vagy erélyes vízelvonó szer hatására (például tömény kénsav) szénre és vízre bonthatók. Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak a szervezetben: a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik.

A szénhidrátok más fontos szerves molekulák felépítésében is részt vesznek: az RNS ribózt, a DNS dezoxiribózt tartalmaz. Szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, keményítő, cellulóz is. Jelentőségük tehát igen nagy, hiszen az élőlények energiatartaléka, táplálék, a növényi szövetek váza is szénhidrát.