LMP: Orbánnak lépnie kell Egyiptomot illetően

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy az unió soros elnöki tisztét betöltő ország miniszterelnökeként határozottan lépjen fel egy Egyiptomot és az észak-afrikai térséget érintő, egységes és határozott uniós álláspont kialakítása érdekében.

Írta közleményében Dorosz Dávid. A parlament külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja közölte: az LMP elvárja, hogy a miniszterelnök járjon el annak érdekében, hogy Egyiptom jelenlegi vezetése mielőbb kezdjen tárgyalásokat minden ellenzéki csoporttal, társadalmi mozgalommal. A párt úgy gondolja, hogy az egyiptomi emberek többsége által kívánt békés átmenet érdekében a lehető legrövidebb időn belül szabad választásokat kell kiírni.

Az LMP részvétét fejezte ki az egyiptomi tüntetéseken életüket vesztett emberek családjainak. Közleményükben hangsúlyozzák azt is, hogy Egyiptom jelenlegi és következő vezetésének tiszteletben kell tartania a demokrácia alapjait jelentő sarkalatos szabadságjogokat.

Felhívták a figyelmet, hogy ezekben a napokban pedig különösen ügyelni kell a gyülekezéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogok maradéktalan érvényesülésére. Leszögezik: ahhoz, hogy ezekkel a jogokkal minden egyiptomi élni is tudjon, garantálni kell a tüntetéseken résztvevők biztonságát.




Forrás: MTI