Oscar-díj: Tom Hooper lett az ász

Tovább nőttek Tom Hooper brit filmrendező Oscar-díj esélyei, miután a játékfilm mezőnyben A király beszéde című filmjéért neki ítélték oda az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) díját szombat este Los Angelesben.

A játékfilm mezőnyben Hooper Darren Aronofskyval (Fekete hattyú), David Fincherrel (A közösségi háló), Christopher Nolannal (Eredet) és David O. Russellel (The Fighter) versenyzett a megtisztelő díjért. A rendezők céhének ítélete szinte pontosan jelezi egy-egy rendező Oscar-esélyeit. Az elmúlt 62 évben csak hat olyan alkalom volt, amikor a DGA-díjat elnyert rendező nem kapta meg az Oscar-díjat.

Legutóbb 2003-ben állt elő ilyen eset: Rob Marshall kapta a díjat Chicago című filmjéért, ám az Oscar-díjat abban az évben Roman Polanskinak ítélték oda a Zongoristáért.

Négy héttel az Oscar-díj kihirdetése előtt éles csata dúl a két legtöbb jelölést kapó film, A király beszéde és A közösségi háló között. A király beszéde egy hete elnyerte a hollywoodi producerek céhének díját. Előtte azonban A közösségi hálót választotta a legjobb filmnek az amerikai filmkritikusok társasága, és a film tarolt a Golden Globe-díjkiosztón is, elnyerve a legjobb drámai játékfilmnek járó díjat és a rendezői díjat is.

A dokumentumfilm kategóriában Charles Fergusonnak ítélték oda a DGA-díjat az Inside Job című filmjéért.


Forrás: MTI