A József Attila Színház meggyőzné Tarlóst

A József Attila Színház egyes források szerint csődközeli állapotba került a támogatásuk drasztikus lefaragása következtében. Méhes Lászlóval, a színház ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A József Attila Színház költségvetését több mint százhatvan millió forinttal csökkentené a Fővárosi Önkormányzat. Mi áll a csökkentés hátterében?

Pontosan nem tudjuk. Minden színháztól elvonnak átlagosan tíz százalékot, amit a szűkös költségvetési helyzettel indokolt a tulajdonos. Ezt értjük és tudomásul vesszük. Arra viszont nincs magyarázat, hogy a József Attila Színházat miért sújtja a többiekhez képest drasztikus elvonás.

A sajtóban annyit mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, hogy nem politikai döntés született. Ennek nagyon örülök, mert ha csak színházszakmai vagy gazdasági okokról van szó, akkor meg fogjuk tudni győzni a tulajdonost, hogy téves információk alapján hibást döntést kívánnak hozni, és akkor a József Attila Színház megmarad.

Anyagi okok miatt napi szinten milyen problémákkal küzd a József Attila Színház?

Nincsenek napi gazdasági, vagy anyagi gondjaink. Tavaly júliusban vettem át a színház vezetését, amikor azzal szembesültem, hogy a teátrum a megelőző tíz évben tartozást halmozott fel. Emiatt igen szigorú megszorító intézkedéseket vezettem be, a társulatból többen lemondtak a bérük egy részéről, emeltük az előadások számát.



Ezzel elértük, hogy fővárosi segítség nélkül egyenesbe hoztuk a színház gazdálkodását. Most is ezen szigorú feltételek mellett működik a színház, és a következő bő egy hónapban arról szeretnénk meggyőzni a Főváros vezetését, hogy nincs gazdasági természetű indoka a színház ellehetetlenítésének. Minden egyéb kérdésről a költségvetés elfogadása után, márciusban tudunk dönteni.

A csökkentés milyen kihatással lehet az előadásokra?


Egyelőre úgy készülünk, hogy nem kell drasztikus csökkentéssel számolnunk. Arról szeretnénk meggyőzni a városvezetést és személyesen Tarlós urat, hogy Budapesten szükség van a József Attila Színházra.

A színház hogyan tudná előteremteni a zavartalan működéshez szükséges minimális összeget?

Az elmúlt hónapokban úgy sikerült visszafizetnünk az előző időszakokban felgyűlt adósság nagy részét, hogy egy szponzorunk a segítségünkre sietett és megelőlegezte számunkra az év végére ígért támogatást. A támogatóink nélkül a jövőben sem tudnánk működni. Szerencsére a nézőink száma folyamatosan emelkedik, sikerült 30%-kal növelük a számukat, és ezt a növekedést a jövőben is tovább szeretnénk emelni.

Boldog születésnapot!
A József Attila Színház idén ünnepli 55. születésnapját. Jelenleg a legsikeresebb előadásuk a Mici néni két élete című darab, amelyre minden jegy elkelt. A társulat tagjai között olyan ismert színészek találhatóak, mint Bodrogi Gyula, Esztergályos Cecília, Galambos Erzsi, Láng József, Sztankay István, örökös tag.