A Fidesz szavazói aktívabbak

A népesség egészén belül a Fidesz támogatottsága 34 százalék, és a kormánypárt hívei továbbra is aktívak: tízből heten ha lehetne, most is elmennének szavazni.

A Népszabadság cikke szerint: az idén január 8-15. között, 1500 fő megkérdezésével készült felmérés szerint az MSZP-nek 11 százaléknyi híve van, a Jobbiknak 6, az LMP-nek 4 százalék, egyéb pártra a lakosság 2 százaléka szavazna, és 43 százalék a bizonytalanok vagy nem szavazók aránya a teljes népességen belül.A biztos pártválasztó szavazók között a kutatók a Fidesz 65, az MSZP 17, a Jobbik 11, az LMP 5 százalékos támogatottságát mérték, az egyéb pártokra itt is 2 százalék jutott.

Az elmúlt egy hónapban a pártok támogatottsága alig változott, de a szimpatizánsok aktivitási szintje nagyon eltérő: a Fidesz hívei továbbra is kiemelkedően agilisak, 71 százalékuk most is elmenne szavazni, míg az MSZP választói közül csak 53 százalék mondta ezt, és ez a különbség minden társadalmi rétegben megfigyelhető - írta a lap. A Jobbik híveinek kétharmada elmenne szavazni, míg az LMP-t preferálók több mint fele inkább csak szimpatizáns, nem voksolna.

Az Ipsos megállapítása szerint mind a Fidesz, mind az MSZP szavazótáborának fontos összetartó eleme a másikkal szembeni elutasítás. A szocialisták hattizedének a Fidesszel szemben vannak a leghevesebb ellenérzései, egyötödük a Jobbikot nem kedveli, további egyötödnek nincs diszpreferenciája. A kormánypárti szavazók 65 százaléka az MSZP-től érzi magát a legtávolabb, 10 százaléka a Jobbiktól, 5 százaléka az LMP-től, míg 20 százalék nem fogalmaz meg karakteresen negatív véleményt.
Forrás: MTI