Holnap nyit a filmes kánaán

Az eddigi leggazdagabb filmes programmal nyílik meg csütörtökön az utahi Park Cityben a világ egyik legjelentősebb független filmes fesztiválja - közölték a 27. Sundance Filmfesztivál szervezői.

A január 30-ig tartó független nemzetközi filmmustrán 29 ország mintegy 120 filmjét vetítik. Ebből 40 film elsőfilmes alkotó produkciója, 95 pedig világpremier. Mint a szervezők elmondták, az alkotók rekordszámú filmmel jelentkeztek a független filmesek Mekkájának tartott fesztiválra.

"Még soha nem utaztunk ennyit a program összeállításához, mint az elmúlt évben. Igyekeztünk kibővíteni a nemzetközi kapcsolatainkat és emelni a világ filmjeire kitekintő válogatás színvonalát" - mondta John Cooper, a fesztivál igazgatója.

A több kategóriában folyó verseny játékfilmes mezőnyében sok elsőfilmes mutatkozik be. Mások mellett az Egek ura című film sztárja, Vera Farmiga rendezőként debütál Higher Ground című munkájával. Tom McCarthy, Az állomásfőnök és A látogató rendező-forgatókönyvírójának Win Win című új vígjátékát is nagy várakozás előzi meg.

A Sundance hagyományosan erős dokumentumfilmes mezőnyében James Marsh, az Ember a magasban Oscar-díjas alkotója Project Nim című filmjével jelentkezik. Ebben Nim, a csimpánz történetét meséli el; az állatot a hetvenes években kutatók úgy neveltek fel, mint egy gyereket, hogy tanulmányozhassák az ember és az evolúciós fejlődésben közeli rokona közötti kommunikációt.

A fesztivál folytatja tavaly beindított Next című programját, amelyben az alacsony költségvetésű filmek kapnak helyet a bemutatkozásra. A horrorok és a B-filmek szerelmesei is külön szekcióban tekinthetnek bele a műfaj új termésébe.

Cooper a program összeállításában a fő szempontnak a minőséget nevezte. "Nehéz döntéseket hoztunk, ahogy tavaly is, de ez emeli a fesztivál színvonalát. Általánosságban az általunk kiválasztott filmek hitelesek és eredetiek mind történetük, mind felépítésük tekintetében" - hangsúlyozta a fesztiváligazgató, aki szerint a gazdasági problémák ellenére továbbra is virágzik a független film.

A versenyprogramok győzteseiről hat nemzetközi zsűri dönt majd. Az amerikai filmdrámák zsűrijébe többek között America Ferrarát, a Ki ez a lány? című tévésorozat sztárját is meghívták a szervezők. Az amerikai dokumentumfilmek kategóriájában mások mellett a Simpson család alkotója, Matt Groening ítéli oda a Sundance díját, amelyet január 29-én osztanak ki - számolt be róla a bbc.co.uk.
Forrás: MTI