A háttérben meghúzódó szocialista és fideszes érdekeltségekről beszélnek a nyerőgépbiznisz berkeiben. Nem csoda, hogy egyes hírek szerint a Jobbik vállalná magára a rendteremtést a területen. Jön a nyerőgépes vizsgálóbizottság?

Ugyan még tart a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által decemberben elrendelt átfogó vizsgálat a nyerőgépbiznisz visszásságainak feltárására, egyesek már most tudni vélik, milyen eredménnyel végződik.

Lázas vizsgálódás

A Szerencsejáték Felügyeletnél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál és a Mérésügyi Hatóságnál azután kezdtek vizsgálódni, hogy (mint arról korábban a HírExtra is beszámolt) Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a miniszterhez címzett írásbeli kérdésében firtatta még novemberben az üzletág visszásságait.

Lázár konkrétan arra volt kíváncsi, vajon miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová kerültek a sokak szerint évek óta nem megfelelően szabályzott terület százmilliárdjai.

A válaszul elindított vizsgálatról egyelőre keveset lehet tudni, hiszen a három belső ellenőr és négy külsős szakértő közreműködésével végzett átvilágítás még nem fejeződött be.



Levajazott eredmény?


Ez a hivatalos verzió. A HírExtra azonban nem hivatalos forrásból úgy értesült, Lázár János és a Fidesz nem fog meglepődni a vizsgálat eredményein, sőt sokan már most komoly összeget tennének arra, a kormány pontosan tudja, mire (nem) derít fényt a vizsgálat.

Legalábbis papíron.

Ezért is döntött úgy a témában évek óta aktív Szerencsejátékosok Érdekvédelmi Közhasznú Szervezete, hogy összeállít egy kérdéscsokrot, melyet Matolcsy és a minisztérium figyelmébe ajánlanak, s mely egy valódi vizsgálat alapjait is képezheti (a kidolgozott anyagot hamarosan eljuttatják az illetékeseknek).

Új arcok a történetben

Ráadásul a témához eddig visszafogott közönnyel közelítő politikai élet is felpezsdülhet a közeljövőben. A HírExtra információi szerint ugyanis a Jobbik komolyan fontolgatja, hogy a vizsgálat lezárta után fejest ugrik a politikai csemegének ígérkező ügybe.

Egyes bennfentes információk szerint néhány politikus arra készül, hogy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolja, amennyiben a Matolcsy-féle vizsgálat nem hoz elfogadható eredményt.

"Lázár János felvetése a 400 milliárdos adókiesésről túlzónak tűnik. Kétségtelen azonban, hogy jelentős bevételkiesés jelentkezik pont egy olyan ágazatban, melynek meglehetősen nagy a társadalmi destruktív hatása. Azt támogatjuk, hogy átfogó vizsgálat induljon a kérdésben" - mondta a HírExtrának Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője.

Volner azt is hozzátette, a jövőben mindenképpen szeretnének foglalkozni ezzel a kérdéskörrel.

"Ha az állam nem tesz meg mindent, hogy bevasalja az adókat a nyerőgépeket üzemeltető vállalkozóktól, akkor semmi értelme az adómérték megemelésének" - reagáltak a HírExtra értesüléseire a parlament második legfiatalabb pártjánál.

A múlt


Korábban egyébként Császár Antal (független, majd fideszes) és Gulyás József (SZDSZ-es majd független) képviselők személyében ketten is próbálkoztak a nyerőgépeket érintő adószabályok megváltoztatásával. Javaslataik azonban nem futottak be túl sikeres karriert - előbb a lobbiérdek győzött, utóbbi esetben pedig a parlament közönyössége döntötte be az építő jellegű ötleteket.

Szerettük volna megkérdezni a témáról Schreiber Istvánt, a nyerőgép üzemeltetőket és gyártókat összefogó Magyar Szerencsejáték Szövetség elnökét, ő azonban - miközben a minisztérium sorsdöntőnek látszó vizsgálatot tart az általa felügyelt üzletág esetleges szabálytalanságairól - külföldön tartózkodik, szabadságát tölti az Egyesült Államokban (egy szakreferens azonban készséggel nyilatkozott a szövetségtől portálunknak - lásd keretes írásunkat).

A jövő

A vizsgálat tehát még folyamatban, miközben néhányan azt rebesgetik, Andy Vajna kaszinós "visszábbvonulása" is a nyerőgépbiznisz fideszes átalakításának egyik első jele...

"Lehetnek olyanok, akik próbálnak ügyeskedni"
"A vizsgálat fel fogja tárni, hogy milyen szabálytalanságok, hány esetben történtek, illetve titkolt-e el valaki adót" - mondta a HírExtrának Erdei Csaba, az Magyar Szerencsejáték Szövetség szakreferense. "Mint minden piacon, itt is lehetnek olyanok, akik próbálnak ügyeskedni. Csakhogy sokkal szigorúbban szabályzott piacról beszélünk, mint a gazdaságban bárhol. A szankciók is kemények, nem éri meg csalni. Ráadásul a gépek számának csökkenése is azt mutatja, hogy ha ez olyan nagy üzlet lenne, mint amilyennek egyesek beállítják, akkor nem hogy hétezer gép nem szűnt volna meg, hanem egyre bővülne a piac. Azért csökken a gépek száma, mert az üzemeltetők sokszor már azt a százezer forintos, az államnak járó adót sem tudják kifizetni."