Diszkótragédia: fókuszban az engedélyek

Láng Zsolt fideszes országgyűlési képviselő már tavaly írásbeli kérdést intézett a szakminiszterhez a szórakozóhelyek 2009-ben "lebutított" engedélyezési eljárásával kapcsolatban.

Nehogy "beláthatatlan következményekhez", "tragédiákhoz" vezessen. A kormánypárti politikus ezt hétfőn közölte az MTI-vel, azt követően, hogy Fidesz-KDNP-s II. kerületi polgármesterként részt vett a Móricz Zsigmond Gimnáziumban az iskola diszkótragédiában elhunyt két tanulójának emlékére tartott megemlékezésen.

Láng Zsolt a II. kerületi önkormányzat nevében részvétét fejezi ki a szombat éjszakai tragédiában elhunyt fiatalok hozzátartozóinak. A három áldozat közül kettő a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium diákja volt.

A polgármester hangsúlyozta, hogy minden segítséget igyekeznek megadni a gyászoló családoknak és az iskolának. A kormánypárti politikus rámutatott arra is, hogy hosszú ideje szorgalmazza a Bajnai-kormány 2009-es rendeletének megváltoztatását annak érdekében, hogy a szombat éjjelihez hasonló tragédiákat megelőzhetők legyenek.

A másfél éve kialakított utólagos ellenőrzés rendszere gyakorlatilag azt jelenti, hogy a bejelentés adminisztratív nyilvántartásba vételével a szórakozóhely megkezdheti ideiglenes működését, és csak ezután, nemegyszer több hónap elteltével zajlanak le a szükséges hatósági ellenőrzések, engedélyezési eljárások, amelyekben például a tűzbiztonsági vagy közegészségügyi feltételek meglétét vizsgálják.

Ha pedig ez idő alatt a fenntartó visszavonja kérelmét, és új engedélyezési eljárást kezdeményez, akkor minden kezdődik elölről, ami alkalmas a szabályok, hatóságok kijátszására - vélekedett Láng Zsolt.

A kormánypárti politikus 2010. december 8-án Milyen lépéseket tervez a kormány a kereskedelmi tevékenység engedélyezéseinek anomáliái ellen? címmel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez intézett írásbeli kérdést.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint a kereskedelmi tevékenység végzését, engedélyezését 2009. október 1-jétől az akkori szocialista kormány jelentősen leegyszerűsítette, "vagy inkább lebutította" az akkor hatályba lépő, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelettel. A legtöbb termékkör csupán bejelentésköteles, ezekben az esetekben a kereskedelmi tevékenység a bejelentés napjától folytatható, és a hatóság egyszerű adminisztrációs nyilvántartásba vétellel tudomásul veszi a kereskedést.


"Ez olyan alapvető jogsértésekhez vezet, ami beláthatatlan következményekkel jár" - olvasható Láng Zsolt írásbeli kérdésében, amely példaként említi, hogy vendéglátó tevékenység, szeszesital-kimérés a bejelentéssel egyidejűleg szakhatósági eljárás nélkül is megkezdheti működését.

"Kis túlzással, a nyitáskor senkinek sincs joga, hogy megnézze, van-e a vendéglőben vezetékes víz, vagy talán lavórban mosogatnak. Ez a felhígult szakhatósági hatáskör a gyakorlatban oda vezet, hogy jelenleg mind a kereskedelmi hatóság, mind a szakhatóság csak az engedélyezés után, a működés során felmerülő panaszokra reagál, a problémák után fut, és alig van intézkedési lehetősége. (...) Véleményem szerint az építésügyi hatóság, valamint a tűzoltóság előzetes szakhatósági véleménye rendkívül fontos lenne, hiszen egy épület biztonságos használatához a két említett szakhatóság előzetes engedélye elengedhetetlen" - írta a politikus.

Másfél hónapja arra is rámutatott: "a szeszkimérés, zeneszolgáltatás szabályainak szigorítása a zaj- és környezetszennyezési problémák előzetes rendezése, illetve a fiatalkorúak védelme miatt fontos társadalmi kérdés is.

Nehogy egy baleset vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátó egységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki és tűzmegelőzési szabályok betartása, az egység kialakításánál ennek előzetes megkövetelése (...) elengedhetetlen működési feltételek."

Láng Zsolt írásbeli kérdésében kiemelte: fontos gazdasági, társadalmi, ifjúságvédelmi kérdés a vállalkozási tevékenység engedélyezési eljárásának jogszabályi rendezése, konkretizálása és a magyarországi állapotokhoz igazítása.

"Polgármesterként számos alkalommal találkozom az imént kifejtett problémának a negatív hatásaival, és jól tudom, hogy európai uniós irányelven is alapul a jelenlegi szabályozás, mindazonáltal kérem, vizsgálják meg a szóban forgó kormányrendelet felülvizsgálatának és módosításának lehetőségét" - fogalmazott írásbeli kérdésében Láng Zsolt.

A politikus az MTI-nek kifejtette: a lehető legrövidebb időn belül kell lefolytatni a hatósági engedélyezés eljárásokat. A szombati tragédia is rávilágított arra: kiemelkedő társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a szórakozóhelyek csak a törvényi feltételek megléte esetén fogadhassanak vendégeket.

Láng Zsolt hozzáfűzte: tisztában van azzal, hogy a szigorítást csak az uniós szabályozással összhangban lehet végrehajtani, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy miközben az EU-ban az érintettek túlnyomó többségének önkéntes jogkövető magatartásával számolhatnak, addig Magyarországon ebben még nem bízhat ennyire a jogalkotó.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjjel a kitóduló tömegben pánik alakult ki, három lány életét vesztette. A BRFK vasárnap este öt személyt meggyanúsított és őrizetbe vett több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.
Forrás: MTI