Mit csináljanak még a közterület-felügyelők?

A mai naptól a fővárosi közterületeseket is bevetik a bliccelők ellen a BKV bizonyos járatain. A parkolási büntetéseket osztogató emberek népszerűsége a tetőfokára hág, ám mi belegondoltunk abba, lehet-e ezt még fokozni?

A népszerűség csúcsán

A cikk elején jelzem: a közterület felügyeletet eredetileg azért hozták létre, hogy vigyázzon a közterületek rendjére és tisztaságára. 1983 óta élvezhetjük áldásos tevékenységüket.

1983 óta komoly biznisszé vált a közterület-felügyelet. Miután éber őrködésük során helyreállt a köztisztaság, újabb feladatokat kaptak, megörvendeztetve ezzel a helyi és ide látogató közönséget.

Fontos elem volt ebben a szabályos parkolás feletti őrködés. Bár a köztisztasághoz lehet, hogy a parkoló autó inkább hozzájárul, mint a közlekedő, de a lényeg a tisztesség. Nyilván akkor is az volt, amikor kiderült, hogy a Centrum Parkoló megrendelte, mennyi és mekkora büntetést szabjanak ki a közterületesek. Lehet, csak visszafogták a lelkiismeretes őröket, hogy ne lőjenek túl egy célon, hisz ők büntettek, ha kell, ha nem.

Ez a tisztességes és tisztelt szervezet most újabb lehetőséget kapott, hogy népszerűségükben fürödhessenek: ők kérik el a személyinket a BKV-n, ha az ellenőrnek nem akarjuk odaadni azt.

Hogyan tovább?

Úgy tűnik, már mindent elért a közterület-felügyelet, amit lehetett, de azért van még hova fejlődni. Sokat lendítene a népszerűségükön, ha például a közlekedési lámpák hiánya esetén irányítanák a forgalmat. Sőt akár ők is kiállhatnának a bokorba a trafipaxszal. Legalább annyi pénzt hozna (nekik), mint a parkolás.

Alkalomadtán akár vezethetnék is a hetes buszt. Csak az első ajtót szabad kinyitniuk, így elkérhetnék felszálláskor és leszálláskor is a bérletet, kettő az egyben. Hatékonyabb lenne a kiszolgálás, az utasok nagy boldogságára.

Gyakran foghíjas a Parlament, amit szóvá is tesznek egyesek. A hiányzók helyett beülhetnének a közterületfelügyelők is az Országházba.

De ha már ennyire nem tudnak magukkal mit kezdeni, akkor talán eltakaríthatnák a szemetet az Andrássy útról, lemoshatnák az Erzsébet-hidat, rákoppinthatnának a galambokat etető nyugdíjasok kezére, felszámolhatnák az illegális hulladéktelepet az erdőszélekről. Végül az otthonunk előtti parkban is takaríthatnának, ahol már több a nejlonzacskó, mint a fűszál, vagy egyáltalán, végezhetnék a valódi dolgukat is.

Büntetnek
Az új, már elfogadott törvénymódosítás alapján a budapesti tömegközlekedési eszközökön január 11-től a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben a BKV járatain.

A közterület-felügyelő hivatalos személy és így igazoltathat is, melynek következtében a bliccelők elveszítik annak lehetőségét, hogy fiktív adatokat diktáljanak be az ellenőrnek, hiszen nem bújhatnak ki a személyazonosságukat igazoló okirat bemutatása elől.