Kövér a lehetőséget látja

Nehéz, de megtisztelő feladat előtt áll Magyarország - írja köszöntőjében Kövér László házelnök a magyar Országgyűlés frissen indult EU-elnökségi honlapján.

Az oldalon tájékozódni lehet például magáról a parlamentről, valamint az Országgyűlés által szervezett uniós találkozókról. Kövér László köszöntőjében hangsúlyozza: az elnökség ellátása alapvetően kormányzati hatáskör, a kabinet mellett azonban az Országgyűlésre is komoly szervezési és tartalmi feladatok hárulnak, különösen a lisszaboni szerződés hatálybalépése óta, amely jelentős mértékben megnövelte a nemzeti parlamentek hatáskörét az uniós döntéshozatalban.

A házelnök kiemeli, Magyarország ugyan nehéz feladat előtt áll, ám az elnökségi felkészülésben és annak végrehajtásában "nem voltunk és nem vagyunk egyedül".

Spanyolországgal és Belgiummal közös elnökségi triót alkotva az ország egy olyan 18 hónapot átívelő időszak alakítója, amely meghatározó az egész unió jövőjére és az uniós polgárok életére nézve - teszi hozzá, felidézve, hogy 2009. december 1-jén, egy hónappal a spanyol-belga-magyar elnökségi trió kezdete előtt lépett hatályba a lisszaboni szerződés, így e három országra esett a megtisztelő feladat, hogy az EU működését alapvetően meghatározó szerződés hatálybalépését egyengesse.

Véleménye szerint nehéz, de hálás kihívás ez, hiszen az utókor számára feledésbe fognak merülni az apró, mindennapi nehézségek, és néhány év múlva mindenki elsősorban arra fog emlékezni, hogy a spanyol-belga-magyar elnökségi trió volt az, amely az uniót új korszakába vezette.

Kövér László rámutat, más szempontból is meghatározó ez a másfél éves időszak, hiszen például 2010 júniusában fogadták el az Európa 2020 stratégiát, útjára indul a tagállami költségvetési politikákat összehangoló európai szemeszter, és dönteni kell a közös agrárpolitika, valamint a kohéziós politika reformjáról.

Az Országgyűlés számos találkozót szervez az EU-tagállamok és tagjelölt országok szakbizottságainak részvételével annak érdekében, hogy minél szélesebb körű eszmecsere - és végül talán egyetértés alakuljon ki e meghatározó kérdésekben - írja.

A házelnöki köszöntő szövege szerint a magyar Országgyűlés EU-elnökségi honlapja egyrészt ezen találkozók előkészítését szolgálja, másrészt átfogó képet ad az Országgyűlésről és az EU-elnöki tisztség betöltésében játszott szerepéről, továbbá "hozzájárul a Magyarországról és Budapestről kialakított pozitív kép bemutatásához".
Forrás: MTI